Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти сто находки са открили археолозите през 2018 г. в района на античното селище Рациария

Снимка: Светослав Цветанов

Почти сто находки откриха археолози в района на античното селище Рациария край Видин при разкопки тази година. Близо месец на обекта работи екипът на доцент д-р Здравко Димитров.

Продължават проучванията в центъра на Рациария, подновени през 2013 г. Разкрита е вече почти изцяло сграда, която се е намирала между късноантична баня и резиденцията на провинциалния управител, когато Рациария е била столица на Крайбрежна Дакия. Открити са масови следи от опожаряване при хунското нашествие, каза доц. д-р Здравко Димитров:

"Ние успяхме да хванем тези следи от тухлени подове, от горелите дървени конструкции на сградите върху една площ от около 200 квадратни метра с голяма концентрация находки". 

Археолозите обявиха ден за посещение на обекта, а десетки хора се възползваха. Една от посетителките коментира:

"Рациария в последните години за всички нас беше символ на иманярски набези, а всъщност сега виждаме, че екипът работи усилено".

Според историците Рациария има какво да покаже и да се превърне в център за посещение на туристи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14