Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Напред-назад в годините

„От самото начало“ – документална радиопиеса от Ина Вълчанова

БНР Новини

Не съвсем от самото начало. Но от 1988 година.
Ина Вълчанова създава документалната си радиопиеса „От самото начало“ през 1997 г., стъпвайки върху записи от 1988 г. и 1990 г., направени в Русе по време на големите химически обгазявания, както и върху записи от първия голям митинг пред „Свети Александър Невски“ през 1989 година. Самата авторка се опитва да ни се извини в началото на фичъра си, като твърди, че ни представя една вече остаряла история – записвана в края на 80-те, а подготвена за излъчване през 1997 г., и Ина Вълчанова – както винаги добре възпитана и мила, продължава да се „оправдава“, че въпреки всичко иска да ни поздрави с тази история, която е съхранила така, както я е монтирала през 1990 г. в името на онази политическа наивност, от която страдахме тогава, а и защото не вярва, че битието определя съзнанието - затова не може да ни подари Мерцедес, но ни подарява тази/онази „остаряла история“.
Малко объркана математика, затова да спрем с напред-назад в годините. Да застанем тук - 20 години оттогава. Даже 21. Всъщност 21 от излъчването, а 30 от първите записи… И пак да спрем. И да послушаме близкото минало, защото от него вече ни дели едно пораснало поколение, което дори не е било родено тогава. И аз, докато слушах, се чудех остарява ли изобщо историята някога. Всичката човешка история. Или само ние стареем, непрекъснато страдащи от историческа амнезия.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.