Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биенале на българската илюстрация – мост между поколенията

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Национално биенале на българската илюстрация ще бъде открито днес от 18.00 ч. в зала „София“ на Столична библиотека.

Снимка: libsofia.bgТя ще продължи до 10 ноември и освен творби на млади илюстратори събира в себе си ретроспективна част с произведения на майстори от първото биенале на илюстрацията през 1968 г. Сред тях са имената на Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Диманов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и други. Тези класици са показани редом до имената на най-младите ни илюстратори в страната и чужбина.

„Наистина, двете експозиционни части доста силно се разграничават една от друга. От една страна това е хубаво, защото не тъпчем на едно място. Докато, в крайна сметка, онова 60-тарско поколение е било доста ограничено в художествения език, който е имало и който са използвали. Просто поради времето, в което е живяло..“

Така Милена Радева коментира връзката между двете части на изложбата и специфичния език, на който те си кореспондират в зала „София“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Между Пасха и Великден в Израел

Пасха или Песах е сред трите големи празника, които се отбелязват в Израел. Тази година той беше от 22 до 29 април, но бе помрачен отново от сянката на войната. Темата за заложниците на Хамас, чието завръщане се превърна в тлееща рана, остава болезнена за израелското общество и вдъхновява изкуството с различни пърформанси – дълги маси със самотно..

публикувано на 01.05.24 в 08:25

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00