Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласове от пресата за "Цветето от Хавай"

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Оперетата „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам с либрето от Емерих Фьолдес, Алфред Грюнвалд и Фриц Льонер-Беда беше австрийската премиера на реконструиранатаверсия това лято на Лехар-фестивала в Бад Ишъл. Точно с тази творба откриха оперетния фестивал тази година на 14 юли в конгресната и театралната зала на града. Известното и пъстрото ревю на Абрахам е една бърза смесица от големи оперетни мелодии, степ-танц и джазови звуци, и грабна публиката в едно пътуване-мечта на остров Хавай и в Монте Карло. „Цветето от Хавай“ е едно диво и страстно приключение с много чувство и ритъм, които завладяват сърцето. А евъргрийн-и като „Имам кукла на дивана“, „Ти прекрасна перла на южния океан“, „Един рай на морския плаж“ и „Какво търси джентълменът в джунглата?“ са донесли световна слава на творбата. До този момент оперетата не е била изпълнявана в Бад Ишъл. Постановчик на „Цветето от Хавай“ беше художественият ръководител на фестивала Томас Енцингер, а хореографията беше поверена на Рамеш Наир. В постановките до началото на септември участваха много звезди от шоу-бизнеса и оперетния небосклон като: Рамеш Наир (познат като „индиеца“ от рекламния свят и от телевизионното предаване „Денсинг Стар“), Сузана Хиршлер (кабаретна звезда и позната също от „Денсинг стар“), Зиглинде Фелдхофер, Рене Румполд, Нина Вайс и много други. Пресата не остана безучастна към успеха на оперетата. Така списанието „Оперен свят“ написа: „С «Цветето от Хавай» повя един силен градски бриз през Бад Ишъл, което се дължи на постановчика Томас Енцингер. Продукцията може да бъде определена като без задръжки приповдигната, с бясно темпо и сантиментално-мила.“ Вестникът „Залцбургски новини“ написа: „"Цветето от Хавай" от Пал Абрахам се превърна след три крещящо цветни часа в един голям успех“. „Човек трябва да види и чуе "Цветето от Хавай"“, допълни „Кроненцайтунг“. „Една шарена, подправена с екзотичност и перфектно инсценирана оперетна вечер, която в същото време ни кара да се замислим, но и ни показва, какъв потенциал се крие в жанра на оперетата, когато нещата се подхванат правилно. Напред към Бад Ишъл!“, обобщи ежедневникът „Горноавстрийски новини“. И радио „Байерн класик“ не беше скромно в похвалните слова: „Томас Енцингер открива в своя ишълски дебют директния, чувствения контакт със съвременността. Този контакт е важен не само за постановката, но и за целия фестивал, понеже Ишъл винаги е бил един жив център на оперетата, а не музей.“ Наградата на „Байерн класик“ за месец юли тази година за най-добра оперетна постановка беше връчена именно на „Цветето от Хавай“ в Бад Ишъл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Лугански

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и..

публикувано на 01.08.21 в 09:15
Триото отляво на дясно: Михаил Иванов, Мартин Марков, Атанас Попов

Триото на Мартин Марков открива инициативата Sofia Jazz Days

В летните постпандемични месеци се наблюдава едно истински вдъхновяващо масирано завръщане на сцена на добрия нов български джаз – тук можем да споменем като изключително вдъхновяващи Джаз Форум Стара Загора (който откри сезона още в началото на юни и то съвсем тематично), провеждащото се в моментна юбилейно издание на Джаз фестивала „Варненско лято“,..

публикувано на 31.07.21 в 13:43

Повече музикант, отколкото китарист – интервю с Петър Петков (ate)

Петър Петков е класически китарист, роден в Пловдив и живеещ в Гданск, Полша. Въпреки че никога не е загърбвал напълно класическата китара, България го познава най-вече с музиката му под псевдонима ate . В това си амплоа той работи с електрическа китара и аудио ефекти, чрез които създава разливащи се минималистични композиции, които концентрират в..

публикувано на 31.07.21 в 12:53

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено продължение на любовта ми към цигулката. Чувствам живота си пълноценен и активен и съм безкрайно..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2021

1 август 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Увертюра към операта „Дон Жуан“, K.527. 3.07 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония кончертанте в Ми бемол мажор, K.364. Солисти: Стивън Коупс (цигулка) и Хиоби Сим (виола). 3.39 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Симфония № 38 в Ре мажор, K.504, „Пражка“. Изпълнява..

публикувано на 30.07.21 в 08:15