Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласове от пресата за "Цветето от Хавай"

БНР Новини

Оперетата „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам с либрето от Емерих Фьолдес, Алфред Грюнвалд и Фриц Льонер-Беда беше австрийската премиера на реконструиранатаверсия това лято на Лехар-фестивала в Бад Ишъл. Точно с тази творба откриха оперетния фестивал тази година на 14 юли в конгресната и театралната зала на града. Известното и пъстрото ревю на Абрахам е една бърза смесица от големи оперетни мелодии, степ-танц и джазови звуци, и грабна публиката в едно пътуване-мечта на остров Хавай и в Монте Карло. „Цветето от Хавай“ е едно диво и страстно приключение с много чувство и ритъм, които завладяват сърцето. А евъргрийн-и като „Имам кукла на дивана“, „Ти прекрасна перла на южния океан“, „Един рай на морския плаж“ и „Какво търси джентълменът в джунглата?“ са донесли световна слава на творбата. До този момент оперетата не е била изпълнявана в Бад Ишъл. Постановчик на „Цветето от Хавай“ беше художественият ръководител на фестивала Томас Енцингер, а хореографията беше поверена на Рамеш Наир. В постановките до началото на септември участваха много звезди от шоу-бизнеса и оперетния небосклон като: Рамеш Наир (познат като „индиеца“ от рекламния свят и от телевизионното предаване „Денсинг Стар“), Сузана Хиршлер (кабаретна звезда и позната също от „Денсинг стар“), Зиглинде Фелдхофер, Рене Румполд, Нина Вайс и много други. Пресата не остана безучастна към успеха на оперетата. Така списанието „Оперен свят“ написа: „С «Цветето от Хавай» повя един силен градски бриз през Бад Ишъл, което се дължи на постановчика Томас Енцингер. Продукцията може да бъде определена като без задръжки приповдигната, с бясно темпо и сантиментално-мила.“ Вестникът „Залцбургски новини“ написа: „"Цветето от Хавай" от Пал Абрахам се превърна след три крещящо цветни часа в един голям успех“. „Човек трябва да види и чуе "Цветето от Хавай"“, допълни „Кроненцайтунг“. „Една шарена, подправена с екзотичност и перфектно инсценирана оперетна вечер, която в същото време ни кара да се замислим, но и ни показва, какъв потенциал се крие в жанра на оперетата, когато нещата се подхванат правилно. Напред към Бад Ишъл!“, обобщи ежедневникът „Горноавстрийски новини“. И радио „Байерн класик“ не беше скромно в похвалните слова: „Томас Енцингер открива в своя ишълски дебют директния, чувствения контакт със съвременността. Този контакт е важен не само за постановката, но и за целия фестивал, понеже Ишъл винаги е бил един жив център на оперетата, а не музей.“ Наградата на „Байерн класик“ за месец юли тази година за най-добра оперетна постановка беше връчена именно на „Цветето от Хавай“ в Бад Ишъл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25