Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласове от пресата за "Цветето от Хавай"

БНР Новини

Оперетата „Цветето от Хавай“ на Пал Абрахам с либрето от Емерих Фьолдес, Алфред Грюнвалд и Фриц Льонер-Беда беше австрийската премиера на реконструиранатаверсия това лято на Лехар-фестивала в Бад Ишъл. Точно с тази творба откриха оперетния фестивал тази година на 14 юли в конгресната и театралната зала на града. Известното и пъстрото ревю на Абрахам е една бърза смесица от големи оперетни мелодии, степ-танц и джазови звуци, и грабна публиката в едно пътуване-мечта на остров Хавай и в Монте Карло. „Цветето от Хавай“ е едно диво и страстно приключение с много чувство и ритъм, които завладяват сърцето. А евъргрийн-и като „Имам кукла на дивана“, „Ти прекрасна перла на южния океан“, „Един рай на морския плаж“ и „Какво търси джентълменът в джунглата?“ са донесли световна слава на творбата. До този момент оперетата не е била изпълнявана в Бад Ишъл. Постановчик на „Цветето от Хавай“ беше художественият ръководител на фестивала Томас Енцингер, а хореографията беше поверена на Рамеш Наир. В постановките до началото на септември участваха много звезди от шоу-бизнеса и оперетния небосклон като: Рамеш Наир (познат като „индиеца“ от рекламния свят и от телевизионното предаване „Денсинг Стар“), Сузана Хиршлер (кабаретна звезда и позната също от „Денсинг стар“), Зиглинде Фелдхофер, Рене Румполд, Нина Вайс и много други. Пресата не остана безучастна към успеха на оперетата. Така списанието „Оперен свят“ написа: „С «Цветето от Хавай» повя един силен градски бриз през Бад Ишъл, което се дължи на постановчика Томас Енцингер. Продукцията може да бъде определена като без задръжки приповдигната, с бясно темпо и сантиментално-мила.“ Вестникът „Залцбургски новини“ написа: „"Цветето от Хавай" от Пал Абрахам се превърна след три крещящо цветни часа в един голям успех“. „Човек трябва да види и чуе "Цветето от Хавай"“, допълни „Кроненцайтунг“. „Една шарена, подправена с екзотичност и перфектно инсценирана оперетна вечер, която в същото време ни кара да се замислим, но и ни показва, какъв потенциал се крие в жанра на оперетата, когато нещата се подхванат правилно. Напред към Бад Ишъл!“, обобщи ежедневникът „Горноавстрийски новини“. И радио „Байерн класик“ не беше скромно в похвалните слова: „Томас Енцингер открива в своя ишълски дебют директния, чувствения контакт със съвременността. Този контакт е важен не само за постановката, но и за целия фестивал, понеже Ишъл винаги е бил един жив център на оперетата, а не музей.“ Наградата на „Байерн класик“ за месец юли тази година за най-добра оперетна постановка беше връчена именно на „Цветето от Хавай“ в Бад Ишъл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35