Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов рекорд: 22 885 посетители на Лехар-фестивала

БНР Новини
Новият художествен ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер (вляво) и кметът Ханес Хайде

Отминалият сезон с 22 885 посетители на Лехар-фестивала в Бад Ишъл надхвърли високите очаквания към новия художествен ръководител Томас Енцингер. „Радостта е голяма, но отговорността също. Винаги може да се желае още повече“, казва Енцингер и продължава: „От продажбата на билети за един милион евро постигнахме един рекорд на приходите, но разходите също се увеличават, така че финансовата ситуация е трудна.“
Енцингер апелира към спонсорите да подкрепят оперетното изкуство и за в бъдеще, а държавните субсидии да останат стабилен фактор във финансирането на фестивала, понеже изкуството и културата са важни съставки на обществения живот. Резюмето на Енцингер за отделните постановки е еуфорично. 14-те постановки на „Цветето от Хавай“ с продадени билети на 88,68% са доказали, че човек трябва да има смелостта да поставя и по-малко познати оперети на сцената. „Страната на усмивките“ с 16 постановки и продадени билети на 86,11% е показала, че в оперетата има място както за фантазия, гланц и страсти, така също тя предлага едно поле за критика. Средният успех на „Сиси в концерт“ с продадени билети на 47,59% трябва да се подобри в следващите години, така че третата постановка да заема едно достойно място във фестивалната програма. Почти разпродаденото и специално композирано за Бад Ишъл музикално кабаре „На рехабилитация с Лехар“ е било „критично-хапещо“ и „нещо съвсем особено“, както и концертът на Сузане Марик „Хопла, сега идвам аз!“.
Освен това фестивалът предлага и постановки за деца: „Цветето от Хавай за деца“ и „Еттерепо“ (огледалната дума на „оперете“ на нем.) – една театрална работилница за младежи. Ще бъде продължена и съвместната работа със  Залцбургския университет, който тази година се занима в рамките на един научен симпозиум с теми като „Чуждото. Миграция. Музикален театър“. Новият сезон ще зарадва публиката с оперетата „В ресторанта Бялото конче“ на Ралф Бенацки, която Енцингер сам ще постави, а също и с „Парижки живот“ на Жак Офенбах, както и Лехаровата оперета „Кло-Кло“. Известни артисти като Сузана Хиршлер, Рамеш Наир, Роман Мартин и Хелга Папоушек вече са дали съгласието си за участие в новия сезон.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Порпора – майсторът на вокалната музика

Животът и творчеството на бароковия композитор Никола Порпора (1686-1768) попада във фокуса на предаването "Музика хисторика". Неаполитанецът е известен още приживе не само с композиторските си умения, но и като учител по пеене, а сред най-известните му ученици са кастратите Фаринели и Кафарели. Автор на над 50 опери, но и на оратории, кантати и..

публикувано на 06.12.22 в 08:25
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25