Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов рекорд: 22 885 посетители на Лехар-фестивала

БНР Новини
Новият художествен ръководител на Лехар-фестивала в Бад Ишъл Томас Енцингер (вляво) и кметът Ханес Хайде

Отминалият сезон с 22 885 посетители на Лехар-фестивала в Бад Ишъл надхвърли високите очаквания към новия художествен ръководител Томас Енцингер. „Радостта е голяма, но отговорността също. Винаги може да се желае още повече“, казва Енцингер и продължава: „От продажбата на билети за един милион евро постигнахме един рекорд на приходите, но разходите също се увеличават, така че финансовата ситуация е трудна.“
Енцингер апелира към спонсорите да подкрепят оперетното изкуство и за в бъдеще, а държавните субсидии да останат стабилен фактор във финансирането на фестивала, понеже изкуството и културата са важни съставки на обществения живот. Резюмето на Енцингер за отделните постановки е еуфорично. 14-те постановки на „Цветето от Хавай“ с продадени билети на 88,68% са доказали, че човек трябва да има смелостта да поставя и по-малко познати оперети на сцената. „Страната на усмивките“ с 16 постановки и продадени билети на 86,11% е показала, че в оперетата има място както за фантазия, гланц и страсти, така също тя предлага едно поле за критика. Средният успех на „Сиси в концерт“ с продадени билети на 47,59% трябва да се подобри в следващите години, така че третата постановка да заема едно достойно място във фестивалната програма. Почти разпродаденото и специално композирано за Бад Ишъл музикално кабаре „На рехабилитация с Лехар“ е било „критично-хапещо“ и „нещо съвсем особено“, както и концертът на Сузане Марик „Хопла, сега идвам аз!“.
Освен това фестивалът предлага и постановки за деца: „Цветето от Хавай за деца“ и „Еттерепо“ (огледалната дума на „оперете“ на нем.) – една театрална работилница за младежи. Ще бъде продължена и съвместната работа със  Залцбургския университет, който тази година се занима в рамките на един научен симпозиум с теми като „Чуждото. Миграция. Музикален театър“. Новият сезон ще зарадва публиката с оперетата „В ресторанта Бялото конче“ на Ралф Бенацки, която Енцингер сам ще постави, а също и с „Парижки живот“ на Жак Офенбах, както и Лехаровата оперета „Кло-Кло“. Известни артисти като Сузана Хиршлер, Рамеш Наир, Роман Мартин и Хелга Папоушек вече са дали съгласието си за участие в новия сезон.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35