Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Тръгвам с моята Клара за Сахара"

Сузане Марик
Снимка: Лехар-фестивал в Бад Ишъл

В рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година Сузане Марик представи една впечатляваща програма с шлагери от 20-тe и 30-те години на XX век. Чаровна, забавна и с интерпретаторски талант, Марик се погрижи за една разпродадена зала в Театъра Лехар на 21 август в горноавстрийското фестивално градче. 

Бела Фишер, нейн партньор на сцената и в живота, пианист и цигулар, я съпровождаше умело заедно със своя "Паласт-квинтет". Творческият секстет изпълни известни евъргрийни от тъмните междувоенни години на XX век, събрани в една пъстра програма със заглавието „Хопала, сега идвам!“ Марик и Паласт-квинтетът представиха една вечер, която ни накара да се замислим, но ни подари и много забавни моменти. 

Защото в шлагерите на Марик винаги става въпрос за най-голямото желание на хората след Първата световна война, а именно: да живеят и да се забавляват, и ако могат да наваксат всичко, което войната им е отнела. И макар ние всички да знаем, че лъвовете не живеят в Сахара, а в саваната: песента „Тръгвам с моята Клара за Сахара“, където съпругът „случайно“ загубва съпругата си, но таи надежда, че някое хищно животно ще я намери, в комбинация с великолепния темперамент на Сузане Марик и нейната сценична зрялост, превърнаха вечерта в едно голямо музикално-театрално удоволствие. 

Марик притежава особеното качество да въвлича публиката в музикалните събития на сцената и така да я прави съпричастна към случващото се, но и да я заставя активно да музицира заедно с изпълнителите. При изпълнението на песента „Моят брат прави шумовете на тон-филма“, както и в шлагера „на бис“ – „Моят малък зелен кактус“, публиката беше призована да съдейства. И при това да се забавлява, като имитира шума на вятъра, чуруликането на птичките, размяната на целувки и дори изстрела на пистолет! 

Възторгът в залата беше перфектен. Не липсваха и джазови звуци на 20-те години, както и меланхолични, сантиментални, по-бавни песни, като „Някъде по света“, „Ако бих си пожелал нещо“ и „Лили Марлен“. 

Подходящ за акцента на Лехар-феставала тази година върху оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ беше краят на концерта на Сузане Марик с песента на Абрахам „Подай ми още веднъж ръцете си за сбогом“. Една трогателна, вълнуваща вечер на висококачествената забавна музика.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените в музиката – нов проект на Датското радио, посветен на жени-композитори

В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Европейският съюз за радио и телевизия осъществи нови програми от проекта, озаглавен „Жените в музиката“, който започна през 2019 година. Специално за 8 март 2021 г. Датското радио в сътрудничество с БиБиСи изготви серия от мини-портрети в звук на жени-композитори, които..

обновено на 08.03.21 в 09:14

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

обновено на 07.03.21 в 09:57

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15