Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Тръгвам с моята Клара за Сахара"

Сузане Марик
Снимка: Лехар-фестивал в Бад Ишъл

В рамките на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година Сузане Марик представи една впечатляваща програма с шлагери от 20-тe и 30-те години на XX век. Чаровна, забавна и с интерпретаторски талант, Марик се погрижи за една разпродадена зала в Театъра Лехар на 21 август в горноавстрийското фестивално градче. 

Бела Фишер, нейн партньор на сцената и в живота, пианист и цигулар, я съпровождаше умело заедно със своя "Паласт-квинтет". Творческият секстет изпълни известни евъргрийни от тъмните междувоенни години на XX век, събрани в една пъстра програма със заглавието „Хопала, сега идвам!“ Марик и Паласт-квинтетът представиха една вечер, която ни накара да се замислим, но ни подари и много забавни моменти. 

Защото в шлагерите на Марик винаги става въпрос за най-голямото желание на хората след Първата световна война, а именно: да живеят и да се забавляват, и ако могат да наваксат всичко, което войната им е отнела. И макар ние всички да знаем, че лъвовете не живеят в Сахара, а в саваната: песента „Тръгвам с моята Клара за Сахара“, където съпругът „случайно“ загубва съпругата си, но таи надежда, че някое хищно животно ще я намери, в комбинация с великолепния темперамент на Сузане Марик и нейната сценична зрялост, превърнаха вечерта в едно голямо музикално-театрално удоволствие. 

Марик притежава особеното качество да въвлича публиката в музикалните събития на сцената и така да я прави съпричастна към случващото се, но и да я заставя активно да музицира заедно с изпълнителите. При изпълнението на песента „Моят брат прави шумовете на тон-филма“, както и в шлагера „на бис“ – „Моят малък зелен кактус“, публиката беше призована да съдейства. И при това да се забавлява, като имитира шума на вятъра, чуруликането на птичките, размяната на целувки и дори изстрела на пистолет! 

Възторгът в залата беше перфектен. Не липсваха и джазови звуци на 20-те години, както и меланхолични, сантиментални, по-бавни песни, като „Някъде по света“, „Ако бих си пожелал нещо“ и „Лили Марлен“. 

Подходящ за акцента на Лехар-феставала тази година върху оперетата на Пал Абрахам „Цветето от Хавай“ беше краят на концерта на Сузане Марик с песента на Абрахам „Подай ми още веднъж ръцете си за сбогом“. Една трогателна, вълнуваща вечер на висококачествената забавна музика.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2022

1 юли Свири Филхармоничният оркестър на Северногерманското радио с диригент Андрю Манзе. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за цигулка № 2 в до диез минор, оп. 129. Солист: Кристиан Тецлаф (цигулка). 3.32 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), Симфония № в си минор, оп. 74, "Патетична". 4.20 часа – Фриц Брун (1878-1959), Симфония №..

публикувано на 29.06.22 в 13:26

Лейф Уве Андснес с още един албум с музика от Моцарт

Тази сряда (29 юни) екипът на предаването "Музик мания" ще ви представи албума на Лейф Уве Андснес със заглавие "Импулсът Моцарт – 1786", посветен на музиката на австрийския композитор от тази година. Компактдискът е част от по-голям проект на Андснес и камерния оркестър "Малер", като преди време в "Музик мания" се запознахте с предишния албум, в..

публикувано на 29.06.22 в 07:55
Васил Казанджиев

"Надежда за балет" и неговото място на сцената

В Националната художествена галерия, като част от програмата на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", на 30 юни ще се проведе световна премиера на концерт-спектакъл "Надежда за балет" по музика на академик Васил Казанджиев. Вдъхновител на проекта е пианистката Надежда Цанова, а за изпълнението са поканени примабалерини Марта..

публикувано на 27.06.22 в 15:45

Димитър Христов за "Копаница-тропаница" и седемстепенното юбилейно меню за следващия творчески сезон

На 27 юни, понеделник, от 20 часа на откритата сцена "Арена София", колодрум Сердика, Оркестърът за народна музика на Българското национално радио ще осъществи концерта "Копаница-тропаница". Кръшни хора ще се вият и всеки е добре дошъл. "Този проект е най-близо до хората, защото те заедно – хванати ръка за ръка ще бъдат редом с нас. Музика..

публикувано на 25.06.22 в 17:05

В памет на Тереза Берганца

На 13 май тази година в Мадрид на 89-годишна възраст завърши земния си път една от прочутите оперни прими на миналия век – Тереза Берганца, испанското мецосопрано, "гранд дамата на пеенето"! "Благодарим ви, госпожо, за тези разговори, които са на високо артистично, духовно и морално ниво. Изчитайки тези не толкова многобройни страници, ние още повече ви..

публикувано на 25.06.22 в 08:15