„Не познавам по-добра работа от яденето“. Думите се приписват на гениалния и в музиката, и в кухнята Джоакино Росини. И в двата вида труд има нужда от талант, вдъхновение, спазване на сакрални кулинарни знания, изпълнени с история, памет и традиции. Така погледнато, Италианската кулинарна седмица наистина предлага „много работа“. Но на храната не бива да се гледа само като на нещо сготвено. Трябва да се отиде отвъд възприятията на сетивата.
В Италия всеки регион има свой характерен облик. Наближи ли Коледа, започват проявите от Седмицата на италианската кухня. По света тя се провежда за трета поредна година. За посетителите има много инициативи от кулинарен, познавателен и , разбира се, емоционален характер. Програмата е качена на сайта на Италианското посолство у нас.
Ето само част от темите, заглавията им са достатъчно красноречиви: „Всички пътища водят към Рим”, „Добро утро по италиански“, „В Рим през ноември“, „Симфония от вкусове“, „Таланти в кухнята“, „Открийте истинската италианска пица“, „Вино и мода“ , „Представяме Ви Балсамовия оцет“ (в съпровод от романтични арии и канцонети от италиански композитори) и още, и още…
Едно от най-впечатляващите събития е посветено на Джоакино Росини. В Софийската опера и балет може да се разгледа изложбата „Cara Italia, alfin ti miro“ (Скъпа Италия, най-сетне ти се любувам) по повод 150 години от кончината на композитора. Представени са скици и рисунки на модели на облекла, костюми и други материали от постановки на опери на Росини, по сценография на Римската опера. Изложбата е отворена за посещение до 6 декември. Да научим още подробности от интервюто с Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София. За превода съдейства Елза Хаджийска.
"Ако искаш да познаеш себе си, огледай се в очите на съседа си" казва древна източна поговорка. За да научим повече за себе си, от 20 години насам в "Познати и непознати" се оглеждаме в очите на съседите ни от различните малцинства в България – турци, арменци, евреи, роми, армъни, каракачани, руснаци... Вглеждаме се и в очите на съседите ни от т.нар...
В ситуация на неспирни изненади, които всекидневно ни поднася не само родната политическа среда, образователната сфера не прави изключение. Обществото е сюрпризирано с "идеи", които най-малкото не са добре обмислени. Нерядко оставаме с впечатлението, че в публичното пространство се подхвърлят сюжети, които, без да са съществени, отвличат вниманието и..
В старата господарска къща на остров Мавриций, чието име се превежда като Еврика, душата на любителя на антики крещи "Еврика" във всяка стая. В Eureka, La Maison Creole не се връщаш назад във времето, а се потапяш в миналото изцяло. И всеки се вглежда през увеличителното стъкло на онова, което го интересува. Аз, например, "залепнах" пред тапетите по..
Антибактериални повърхности с приложение при възстановяване на увредена костна тъкан разработват учени от Института по електроника на БАН. В изследването са използвани лазери със свръхкъси импулси, с които се повишават антибактериалните свойства на керамични и полимерни материали, съвместими с човешката тъкан. Тези проучвания са проведени под..
Отскоро в ръцете на специалистите и любознателните читатели е едно интересно издание, плод на дългогодишен труд – каталог на библиотеката на Осман Пазвантоглу във Видин. Автор на книгата е изявената ни османистка проф. Стоянка Кендерова. Осман Пазвантоглу е управител на областта от 1795 да смъртта си през 1807 г. В размирните "кърджалийски..
Изборите в Германия приключиха и те имат своите добри и лоши страни. Със сигурност от тук нататък това, което ще се случва в Германия, от която се очаква..
Двудневна културна програма, посветена на народните обичаи – Кукеров ден и Сирни заговезни, организират в Поморие в първите дни на март. "От..
В старата господарска къща на остров Мавриций, чието име се превежда като Еврика, душата на любителя на антики крещи "Еврика" във всяка стая. В Eureka, La..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg