Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните изкушения на „Киномания 2018“

БНР Новини

Макар че, за разлика от своя с 10 години по-малък събрат „София Филм Фест“, не започва като музикално-филмов фестивал, а като световна кинопанорама, в „Киномания“ музиката винаги е била на почит. Ще припомним, че именно софийският есенен кинофорум бе причина на големия екран да оживеят отново легенди като Би Би Кинг и Джими Хендрикс, джаз величия като Ела Фицджералд, Джон Колтрейн, Джанго Райнхард, попикони като Далида… И това са пресни спомени от последните една –две години. Но стига носталгия, още повече че в случая „Киномания 2018“ е неуместна. Трийсет и второто й издание отново бе щедро на музикални кинозаглавия. Дори и без да са обособени в специална рубрика, всяко от тях говори достатъчно красноречиво: като например 135-минутния „Вълшебната флейта“ на Ингмар Бергман (включен в ретроспективата по случай 100-годишнината от рождението на великия шведски режисьор), в който автор на музиката е самият Волфганг Амадеус или „Сарабанда“ – отново на Бергман, с камерни опуси от Бах, Брамс, Шуман. Към музикалните акценти на фестивала непременно трябва да прибавим и прожекциите на култовата анимация „Жълтата подводница“ /половин век след премиерата й/, както и документалните „Моето поколение“ на британския режисьор Дейвид Гати (за зараждането и развитието на попкултурата през 60-те години на миналия век) и „Музикалният храм на Алабама“, пресъздаващ атмосферата на малкото градче Масъл Шоулс, където, в емблематичното звукозаписно студио „Фейм“ на Рик Хол се раждат хитове като Brown Sugar, When a Man Loves a Woman,Mustang Sally, Tell Mama. Сред вълнуващите музикално-филмови преживявания с адрес „Киномания`2018“ ярко се открои и премиерата на 60-минутния филм на режисьора и продуцент Георги Тошев „Соня Йончева. Sempre Libera“, проследяващ изпълнената с препятствия, превратности, но и щастливи случайности кариера на българското сопрано Соня Йончева.

Сряда, 5 декември, от 17.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борис Илиев: Истинските проблеми на образованието са болезнени

Бързо приетата в началото на август от народните представители поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняваща пропагандата, популяризирането и подстрекаването към идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвика (очаквано) остра реакция, крайни мнения, обвинения, дълги обяснения, аргументиране, манипулативни..

публикувано на 29.08.24 в 12:40
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

публикувано на 28.08.24 в 17:27
Крави във Вадуц

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

Коне и крави в центъра на столицата Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І. Зад гърбовете на кравите..

публикувано на 27.08.24 в 16:35
Даниела Ангелова

Еврика! Успешни българи: Даниела Ангелова

"Връзката между минало, настояще и бъдеще трябва да се пази " , казва Даниела Ангелова, студентка от Аграрния университет - Пловдив. Тя е млад човек, който обяснява, че в момента има тенденция хората да се завръщат към корените си. За нея обаче това никога не е седяло под въпрос, защото тя винаги е знаела, че иска да се занимава със земеделие...

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми,..

публикувано на 26.08.24 в 15:35