Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Биографията на Дядо Коледа“

Снимка: pxhere.com

„Биографията на Дядо Коледа“ и други вълшебни истории сме ви подготвили в „Ранобудно петленце“ тази седмица, в дните от 17 до 21 декември.

В понеделник, на 17 декември, се събудете с красивата шотландска легенда „Приказка за тюлените“.

Да сте чували за прекрасната гора Барзи? Тя е огромна, величествена и страховита. Въобще не си мислете, че няма обитатели. В нея живеят феи, нуки, рили и нимфи. В гората живееше и горската нимфа Леда. Един ден тя съзря между дърветата човешко бебе в гората… Във вторник, на 18 декември, ще ви разкажем „Биографията на Дядо Коледа“, от Весела Фламбубари.

„Това се случи, когато бях на Северния полюс. Една сутрин белият мечок подуши във въздуха необикновена миризма. Малките мечета бяха открили мъничка виолетова теменужка…“. Историята за „Теменужка на Северния полюс“ на Джани Родари, чуйте в сряда, на 19 декември.

Какво ли правят мебелите през нощта? Дали си бъбрят нещо? Това ще научите от детската история този четвъртък, на 20 декември„Нощните приключения на мебелите“.

Не е чак толкова трудно да имаш приятели. Приказката на Йордан Радичков „За да имаш приятели“, слушайте в петък, на 21 декември.

„Ранобудно петленце“ очаквайте всеки делничен ден. Програмата е „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Часът – 7 без 10.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00