Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

БНР Новини
6
Снимка: Димитър Василев

По случай 80-годишнината на Радиотеатъра на 21 декември във Второ студио на БНР ще бъде представена пред публика първата радиопиеса в седемканален съраунд. Пиесата се нарича „Болен“ и неин автор е актрисата, драматург и режисьор Ана Васева.

Експериментите за изработване на радиопиеси в пространствен звук започват още с въвеждането на стереозаписа в БНР. През 1970 г. е направена първата радиопиеса в стереозвук от звукорежисьорите Евтим Кокошаров и Борис Ангелов – „Папагалчето и пеперудката“. Следват и други успешни опити, като квадрозаписът на радиопиесата „Мач“ със звукорежисьорите Асен Саев и Румен Симеонов и звукорежисьор от Унгария.

През 80-те години се правят успешни експерименти с изкуствена глава, направена от техническия гений Петър Кънчев. Появилите се нови звукови формати за пространствен звук, прилагани главно в киното, отварят нова посока в следващите начинания. През 2013 г. при новите условия за многоканално смесване с компютърни програми и многоканален звуков контрол във Второ студио на БНР се осъществяват първите успешни опити във формата Долби съраунд 7.0 мюзик. В този формат за първи път прозвучава началото на радиопиесата „Болен“.

Още в края на същата година се записват и смесват във Второ студио на БНР цели концерти в Долби съраунд 7.0 мюзик от изявени студенти на Департамент „Музика“ на НБУ. Първите са дело на Ангелия Вихрова. Завършването обаче на цялостна радиопиеса в съраунд отнема няколко години. В края на 2018 г. тя е вече готова да се представи пред публика.

Радиотеатърът „Болен“ е създаден и е прозвучал по БНР в края на 2010 г. Автор и режисьор е Ани Васева, а музиката и звуковият дизайн са дело на композитора Асен Аврамов. Стереоверсията е изработена от Живко Марев и Владимир Тренчев.

От 15 часа на 21 декември ще бъде предпремиерата за специалисти, а от 17 ще е официалната премиера за широка публика.
Желаещите да присъстват на представянето на радиопиесата е необходимо да бъдат в студиото поне 10 минути по-рано, тъй като местата са ограничени.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00

Картотеката на паметта

Тази неделя (31.05.) във времето за нощен радиотеатър, което започва 30 минути след полунощ, предстои да чуете пиесата „Картотека“ от полския поет и драматург Тадеуш Ружевич. Записът е направен през 1980 г., а зад него стои режисьорският тандем Казимеш Брац и Мими Нанчева. Актьорският състав е прекалено внушителен, за да го изброявам подробно,..

публикувано на 29.05.20 в 10:45
Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.

Няма отдих за Пери Мейсън

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на..

публикувано на 28.05.20 в 11:45

Пенчо Славейков и неговата „Кървава песен“

Пенчо Славейков е писателят, най-плътно приближил се до Нобеловата награда от всички, пишещи на български език. За жалост, смъртта му в Брунате, Италия (28.V.1912) прави така, че оттогава шансът за „български“ Нобел е все по-мержелеещ се и топящ се в океана на световната литература.  Но ако се беше случило, българската литература, а вероятно..

публикувано на 24.05.20 в 09:15
Участниците в Цариградската конференция. Прави: граф дьо Муи (секретар), барон Хайнрих фон Каличе, лорд Солсбъри, граф Жан-Батист дьо Шодорди. Седнали: граф Луиджи Корти, граф Франсоа дьо Бургоан, сър Хенри Елиът, граф Николай Игнатиев, барон Карл фон Вертер, граф Ференц Зичи.

Безчувственост в Цариград

Априлското въстание е потушено, светът е потресен, общественото мнение възмутено. В такава обстановка започва Цариградската конференция на посланиците на Великите сили в Османската империя, която трябва да реши каква да е съдбата на българските земи, потопени в пожарища и кръв. Тази конференция поставят в центъра на своята пиеса „Дипломати“ двама..

публикувано на 23.05.20 в 09:15