Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба на Греди Асса

Греди Асса
Снимка: Петър Георгиев

Греди Асса – разпознаваемо, като един от най-известните български художници  име, показва новата си самостоятелна изложба в галерия „Ракурси“. Добре познат, но винаги различен, непрестанно променящ се и търсещ да изрази себе си в различна емоционалност и поглед към света. Респектиращ е броят на неговите самостоятелни изложби – 80 на брой.

Сред тях: „Пресечни точки“, „През пустинята“, „Идея за дом“, „Балкански ветрове“, „Животът е съновидение“, Биенале на изкуствата във Венеция – с изложба „Свързаността на поколенията“, в които изобразява онази чувствителност към света, напластена като емоция и преживявания.

В галерия „Ракурси“ изложбата му няма заглавие, а ключови думи, които ни въвеждат в смисъла и образите в неговите маслени платна и акварели: „Луна“, „Морско настроение“, „Буря“, „Топъл ден“, „Аквариум“, „Часовник“ – са заглавията на отделните картини, в които включената предметност, яркия, наситен колорит, силната – със замах положена – мазка, са израз на мигове, процеп светлина, парчета опит, приятелства и предателство.

Ще припомним и това, че Греди Асса заедно с Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и Филип Зидаров са създатели  на неформалната група „Градът“, която им даде силен тласък в утвърждаването и като интересни, различни съвременни художници. „Времето няма смисъл, има смисъл само това, което правиш“ – е веруюто на Греди Асса, което той потвърждава в тази своя изложба.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37

Роман-еликсир

Двете стари моми Тилда и Елида живеят в родния си дом в малко шведско село. Животът си тече от години по един и същи начин, докато не настъпва рязка промяна – съседната къща е купена от симпатичен господин, който предизвиква интереса и провокира изградените навици на възрастните дами. Но как се стига до изобретяването и търговията с еликсира за..

публикувано на 05.12.22 в 08:35

Книгата "Белези от Рая" вплита в сюжета си думите от архаичния български език

Книгата "Белези от Рая" представя в сюжета си една добруджанска легенда, която преплита темите за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. През 30-те години на миналия век, в една пролетна утрин млад мъж пристига в село Саръ меше, търсейки работа като овчар в чифлика на богат земевладелец. Будните му..

публикувано на 04.12.22 в 09:35

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски..

публикувано на 03.12.22 в 09:00