Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Валери Леков

Магия, заклинание или просто име

Жителките на с. Вещица, наричано в миналото още „Вещици”, в никакъв случай не бива да бъдат набеждавани, че са от онези, които обичат да яхат метли. Това не пречи името на въпросното наше селце да съхрани своето екзотично название до днес – както се е случило и със селата, назовани „Държава”, „Недоклан”, „Дупините”... Причините са много легенди, които..

публикувано на 13.08.20 в 15:43
Втората съпруга на цар Иван Асен I е Елена. След убийството му, Елена се оттегля в манастир и приема името Евгения.

Търси и съпругата – не просто жената

Казват, че зад всеки велик мъж се спотайва велика жена. Потвърждава ли го историята на Второто българско царство с промените, които нерядко настъпват в официалните роли на съпругите на някои от тогавашните царе, които продължават да предизвикват историците? Какви драми и възторзи се крият в житейските сенки на миналото от този исторически период? Ако сте..

публикувано на 12.08.20 в 17:15

40 години природен резерват Атанасовско езеро

На 12 август е рожденият ден на резервата Атанасовско езеро. Датата ще бъде отбелязана с различни чествания.   Атанасовското езеро съчетава различни режими за опазване – северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност. Заедно с прилежащите земеделски земи то влиза в зона на Натура 2000. Местността е нагледен пример как човекът..

публикувано на 12.08.20 в 15:48

Има ли отпуск за гнева и тревогата

Отсега е ясно, че думи на годината ще бъдат коронавирус, пандемия, криза. Но наред с тях зачестяват разговорите за тревогата и несигурността, които на свой ред водят до недоволство и протести.  Очакванията за спад на гражданската активност в отпускарския сезон не се оправдаха, напротив – протести обхванаха Ливан след експлозията, която отне човешки..

публикувано на 11.08.20 в 13:03
Жако, африкански сив папагал – притежава изключителната дарба да говори и да имитира почти всички звуци

Животни-буфосинхронисти

Има за какво благородно да завиждаме на животните – на сокола за хищното му зрение, на акулите, мечките и кучетата за обонянието, на делфините и прилепите – за тяхната ехолокация... да не говорим за инфрачервените сензори на змиите или за ултравиолетовата чувствителност на пчелите. За едно друго природно чудо – превръщането на интелигентните вранови..

публикувано на 10.08.20 в 15:05