Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катедралата на Валенсия, където се съхранява Светия Граал

Бойка Велинова: В Аликанте са измислили тапасите

Бойка Велинова е дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене. Посетила е 123 държави на 6 континента, а резултатът е повече от 600 пътеписа, кулинарни статии и фоторепортажи, участия в телевизионни и радиопредавания. През последните години тя и съпругът и Стоян живеят в Андалусия, но използват Испания като уютен базов..

публикувано на 19.03.25 в 09:45

Бедността и ниският социален статус – най-честа причина за отделяне на децата от родителите

Мащабно изследване на коалиция "Детство 2025" разкрива кои деца попадат в алтернативни грижи и какви са основните причини за тяхната раздяла с родителите. Проучването беше представено в предаването "Другият до мен" в навечерието на Деня на социалния работник, 18 март, от д-р Галина Маркова – директор на Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца..

публикувано на 18.03.25 в 17:15
Проф. Златко Кълвачев

Вирусологията – наука за малцина, познание за всеки

В съвремието сме свидетели на всичко – фалшиви новини, подвеждащи реклами, демагогия и некомпетентност. Когато обаче тези "пороци на деня" са свързани с човешкото здраве, тогава протичат негативни процеси, понякога с необратими последици. Именно поради тази причина твърде рядко чуваме меродавно мнение на вирусолог, например. Наш гост в изданието..

публикувано на 18.03.25 в 14:55

Човеколюбиво образование или оценки за дисциплина?

Скорошно проучване на обществените нагласи показа стряскащо висок процент на подкрепа на забраната за ползване на телефони в училище, въвеждане на оценки за поведение и униформи. По-голяма тревога обаче буди реакцията на образователното министерство, което за пореден път предпочете да се престори, че не разбира какво означават тези резултати и..

публикувано на 18.03.25 в 09:34
​Разум Даскалов

​Разум Даскалов: Свят без дроги е невъзможен

В книгата "Дрогите: Традиция & промяна" е представен нов подход, който разглежда употребата на дроги като здравен и социален проблем, а не като престъпление и наказание. "Желанието на повечето хора, в това число и на политиците, е да живеем без дроги. Но тъй като говорим за дрогите, какво имаме предвид под дроги. Под дроги се има предвид..

публикувано на 17.03.25 в 14:05