Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Развратникът“ от Ерик-Еманюел Шмит с премиера в театър „София“

БНР Новини
Ириней Константинов и Лилия Маравиля в сцена от спектакъла
Снимка: Павел Червенков


Постановката по пиесата на световноизвестния френско-белгийски драматург е на режисьора Стоян Радев.
Пиесата проследява един (измислен) ден от живота на френския философ от XVIII век Дени Дидро – в този ден мислителят трябва да напише есето „Морал“ за своята „Енциклопедия“.
Ерик-Еманюел Шмит също е философ по образование, има най-високата степен за преподавател по философия, като освен пиесата „Развратникът“ е посветил на Дени Дидро и докторската си дисертация.
„За мен беше много интересно, защото самият аз, преди да завърша режисура за драматичен театър, съм учил философия, така че тези теми са ми на сърце. Ерик-Еманюел Шмит взима теми, които сякаш са веднъж завинаги решени, и започва да ги върти така, че да ни накара да се съмняваме – но не за да ни обърка, а за да ни накара да мислим по-дълбоко. И освен това да се откажем от чистата рационалност и да разберем, че истината се схваща не толкова с ума, колкото със сърцето“, казва Стоян Радев.

Сценограф на спектакъла е Никола Тороманов, автор на костюмите – Елис Вели, композитор – Виктор Стоянов, а на сцената са актьорите Ириней Константинов, Лилия Маравиля, Петя Силянова, Симона Халачева, София Маринкова и Стефан Кондров.

Премиерата на „Развратникът“ е на 17 януари в театър „София“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

"Джаз Ерул Фест" с четвърто издание

Четвърто издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои на 31 август в едноименното село в община Трън, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Проявата, инициирана от местни жители и Трънското туристическо дружество, цели популяризиране на красотата на трънската природа и съживяването на пограничния край. Началото на проявата ще бъде дадено..

публикувано на 15.08.24 в 13:13

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992).  Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров. След дипломирането си започва..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42