Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination

БНР Новини

За какво се говори в звуковия файл: говори се за култура, уважаеми слушатели, говори се за изкуство, за туризъм, за необозримите възможности, които се откриват пред едно пловдивско село със създаването на музей с вселенско значение – Музей на Сътворението. Благодарение на усета си за бизнес и желанието да помага с дадените му по рождение способности, творецът Димитър Шопов и неговата „компания приятели“ заснема „Ново село“ – легендарна филмова праисторическа сага. Главни действащи лица са Диди – „приблизителен образ, произтичащ от всичко женско и въплътено някак в себе си“ и  Инди  - „безуспешен ловец, по-склонен да засади домати, но уви - домати тогава няма.“
По думите на изкуствоведа Жан Сгоден „филмът „НОВО село“ оказва огромно влияние върху съвременната българска поп култура и туризъм, макар още никой да не го е гледал.“
Сега почитателите на таланта на Димитър Шопов /открил за съвременната културна общественост деструктивния позитивист Милош Гавазов век след рождението му/ имат възможност да се запознаят с изложбата „Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination“ в галерия L’union de Paris – Пловдив. Вълнуващ за посетителя е шансът да се докосне до гипсовите макети, които са в основата на множеството специални ефекти във филма.
П.П. Димитър Шопов, по собствените му думи, е звезда в Ново село, не по-малка от кмета, създал Музея на Сътворението. Чуйте го лично от него в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45