Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

История и геополитика: Образование и държава

Румен Дечев и Анастас Герджиков
Снимка: Росица Михова

В преведената и на български книга „Съвременната геополитика“ най-изтъкнатият съвременен френски геополитик Паскал Бонифас застава зад тезата, че образователното равнище на населението е най-важният фактор за изграждане мощта на държавата. За ролята на образованието в държавата и за проблемите пред българското образование разговаряме с проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Успява ли да подготви днешното българско образование кадри за съвременния високотехнологичен производствен процес? Какво представлява принципът „парите следват студентите“ и как той се отразява на ефективността на образованието? Има ли място елитарното образование в българската образователна политика и др. чуйте в разговора с ректора на Софийския университет в единственото специализирано предаване за геополитика в националния ефир.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Георг Краев: Мартеницата – чудото, което ни прави българи

Какво ни казва мартеницата и първомартенската обредност? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Георг Краев “Мартеницата е онова чудо, което ни прави българи. Без мартеницата не съм уверен, че щеше да го има онзи огън на българското, който звучи във всичко, включително и в днешното суникакво българско съществуване . Казвам суникакво,..

публикувано на 01.03.21 в 15:23

Протести срещу застрояването на българското Черноморие довечера в София, Пловдив и Русе

Инициативата „Зелени закони“ и гражданската коалиция „За да остане природа в България“ организират днес в три града протести срещу унищожаването на природата по Черноморието. В София протестът започва в 18.30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша, а шествието ще премине пред сградите на Министерския съвет и на Народното събрание и..

публикувано на 01.03.21 в 15:15

Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

В Пловдив се поставя началото на уникално занаятчийски училище. Официално отворя врати на 6 март. Проектът е на Министерството на културата, община Пловдив и в партньорство с Регионалната занаятчийска камара в града. Идеята е да се обучават деца на различни български занаяти. Като самото занаятчийски училище ще се помещава в сградите..

публикувано на 01.03.21 в 14:03
Мартин Кадинов

Мартин Кадинов: Родителите да разберат защо децата играят видеоигри и да поиграят и те

На 1 март имен ден има един човек, който е превърнал детското си хоби в доходен бизнес. Това е Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play – агенция с фокус гейминг, електронни спортове и Geek култура и организатор на „Българския гейминг маратон“. Мартин Кадинов е Главен герой в “Нашият ден“. “Ако трябва да категоризирам себе си,..

публикувано на 01.03.21 в 13:10

Столична община - актуални тенденции в развитието

Актуалните тенденции в развитието на икономиката, населението и обитаването в Столична община, както и състоянието на транспортната, енергийната и ВиК инфраструктура в столицата, публикува на страницата си общинското предприятие “Софияплан“. Те са част от мащабно проучване на различните аспекти от градското развитие на столицата в рамките на..

публикувано на 01.03.21 в 11:23