Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шведска диета

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: YouTube

Повечето от нас са чували за шведска маса и шведски дизайн, а откак светът пощуря по понятия, които съществуват в даден език и нямат точен превод в друг, популярност доби и шведската дума Lagom. Тя означава "нито повече, нито по-малко, а колкото трябва", т.е. таман. По отношение на храната – това е един силно препоръчителен принцип.
А какво друго знаем за шведската диета?

Познавачите на Астрид Линдгрен например знаят за канелените кифлички и малките кюфтенца, обожавани от Карлсон, и за лакрицовите бонбони на Пипи. А помните ли супата от боровинки, с която стиснатата госпожа Петрел реши да нагости родителите на Емил от Льонеберя? А облекчението на прислужницата Лина, че в Катхулт пак ще се яде супа от месо, когато супникът беше залепен? 

Всички популярни и днес визитки на шведската кухня имат своя образ в книгите на Астрид Линдгрен. Пак от тях научаваме и друга отличителна характеристика, свързана с храната - важно е да има за всички, да споделяме с другите и да се грижим един за друг. Възможно е тъкмо в тази грижа и мисъл за другия да се корени причината шведите често да са на предни места в класациите, измерващи националното щастие.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25