Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как един българин създава своята китайска живопис

7
Силви Велев в студиото на „Артефир“
Снимка: Невена Праматарова

„Ако си естествен и следваш себе си, то ти следваш своето сърце, а следваш ли него – ти следваш и своя път“, казва Силви Велев по повод изложбата си "Завръщане в Шангри Ла" в институт „Конфуций“ в София. Експозицията ни отвежда в един мистичен свят на несъществуващи природни форми и растения. Пейзажите на българския художник са издържани в стила на китайската живопис, но носят своя авторски неповторим отпечатък. Водещото в тях е въображението и желанието на автора да се слее с природата и преоткрие една друга страна от живота, част от загадките на Вселената.
Експозицията е един съвременен поглед към най-голямото направление в китайската пейзажна живопис „Шан – Шуей“ в превод - планина и вода. Авторът споделя, че в началото на творческия си път е бил силно повлиян от древните китайски художници, изучавал е техните картини, но никога не се е опитвал да ги копира като през годините е работил за изграждането на своя собствен творчески почерк. Картините му носят влиянието на даоизма и китайската калиграфия и показват не само стремежа към усъвършенстване на техниката, но и към осмисляне ролята на линията, разделяща и обединяваща Ин и Ян.  
Силви Велев освен художник е и калиграф и преподавател по древното китайско бойно изкуство Тай Дзи. Създател е на школата по калиграфия „Небесен дракон“ в София. Китайското му име е Уей Си (伟 西). Изложбата му "Завръщане в Шангри Ла" ще продължи и през месец февруари в институт „Конфуций“ в столицата. Ето какво разказа той за създаването за своите картини и голямата си страст към китайската философия и култура.


Във фотогалерията картини от изложбата на Силви Велев "Завръщане в Шангри Ла"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21