Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петък, 1 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Класици на психоанализата – Скандалният Зигмунд Фройд

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
„Игра на сляпа баба“ от Йохан Щраус-син

от 2.00 до 3.00 часа
Покана за пътуване
• Д-р Милен Врабевски на 50 и с нов албум за екскурзията като начин на обучение и възпитание на младежите
• Силвия Паскалева за водопадите Игуасу
• Светлана Дичева какво е да посетиш мюзикъл на Бродуей за живота на Шер
• Магдалена Гигова за щирът като храна на езерото Ван в Турция и за лютите гозби в Бутан

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии от Андите – от северно Перу до Чили и Аржентина. Участват формациите „Уилка“, „Килапаюн“, „Илапу“, „Инти Илимани“ и „Лос Рупай“.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Божидар Симеонов, Калина Костадинова, Румяна Филкова, Мария Бинева и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Правда и кривда“ от Ран Босилек

от 7.15 до 9.45 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Събуди се с мъдрост – в какво вярваш в световната седмица на хармония между религиите.
• 135 години от първото издание на Оксфордския речник и защо думите продължават да владеят и объркват света – коментар на лингвист.
• Празник на виното по случай Деня на винарите и лозарите Трифон Зарезан – включване от Кресна.
• Апокалипсис сега: накъде отива България след почти 30-годишен преход и дали предложението на българската президентска институция за Съвет за стратегическо развитие на България е начало на промяната – с участието на политолог, икономист и учен от Института по космически изследвания при БАН.
• Човекът: Лицата на Владимир Димитров-Майстора в деня на връчването на Националната награда за живопис на името на Майстора.

от 9.45 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Какви са проблемите в законодателството, свързани с интернет пространството и децата? Какви промени трябва да бъдат направени? Гост в студиото Георги Апостолов – председател на Център за безопасен интернет
• Коментар на седмицата
• Съвети на адвоката – адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гости: Димитър Атанасов и Христо Младенов.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари, в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в гр. Кюстендил. Любен Генов - председател на СБХ обявява тазгодишния носител на наградата.
• Безкритичен момент за българското кино - интервю с проф. Божидар Манов.
• Петър Бурлак Вълканов – 80-годишнина от рождението на първия бесарабски българин-автор, писал произведенията си на български език. За писателя разказва Кирилка Демирева от Дружество за културни връзки с бесарабските българи „Родолюбец“
• „Коренът е цвете“ – разговор с варненската писателка Христина Гутева за новата ѝ стихосбирка, която ще бъде представена в четвъртък в София
• „Истински игри“ – изложба на Боряна Венциславова в Софийската градска художествена галерия. Интервю преди откриването на изложбата.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
1 февруари – ден на почит и памет към жертвите на комунизма.
Разказът за годините на терора през документалното кино и литература.
Гости: проф. Ивайло Знеполски и режисьорът Атанас Киряков.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес

„Графиня Марица“ – незабравими мелодии и вълнуващи ритми в една оперета на 95!

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение“: И рибар съм, и ловец съм
За хищниците – без симпатии: Вредите, които хищниците причиняват на стопанствата из страната, са значителни и постоянни, затова и грабителите са обект на лов целогодишно. През зимата обаче те по-трудно си намират храна, затова стават особено дръзки и жестоки. За борбата с тях през различните сезони ще поговорим с Росен Мирчев – биолог, опитен ловец и заклет хищничар.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение“: А сега накъде?
• Градът разказва истории: Пътешествията на един хлебар по света – от Азия до Америка, в търсене на рецептите за най-добър хляб.
• Маршрути: За птиците и техните маршрутите, разговор с доц. д-р Борис Николов, ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.
• Село Лиляче, Кюстендилско – как се раждат легендите за плодородие.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
„Четворката, която преобръща представите за джаза – Джон Колтрейн, Маккой Тайнър, Стан Гец и Стенли Кларк“ – Джон Колтрейн

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Световноизвестни писатели срещу популизма – коментар на Христо Карастоянов за писмото на бележити съвременни писатели срещу надигането на популистката заплаха в Европа.
• Средновековната Поппанайотова къща в Арбанаси - паметник на културата се руши.
• Как се финансира независимо документално кино – разговор със създателите на филма „Ангели в действие“, който иска да постави на дневен ред проблемите на българското образование и търси финансиране.
• Картография на колективни реалности – разговор с Зорница Драганова – културолог, и Веселин Андреев – архитект, за тяхната поредицата „Картография на социални реалности" – кино, разговори, лекции и социални експерименти.
• Иронии на времето

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Враната“, персийска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Директно от зала „България“ – концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин, солистка – Маргарита Калчева, контрабас. Юбилей на композитора Георги Минчев. В програмата: Георги Минчев – Симфоничен пролог; Марин Големинов – Концерт за контрабас и оркестър; Родион Шчедрин – Закачливи частушки; Арам Хачатурян – фрагменти из балета „Гаяне“; Георги Минчев – Fahrenheit 451.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от световни поети – трета част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Възраждането на серията „Шумна неделя“ в социалния център „Фабрика Автономия“ – инициативата цели да разчупи стереотипа за неделя вечер като време, атипично за културния живот на големите градове – повече за първото издание на „Шумна неделя“ за 2019 – от Ангел Симитчиев, звуков визионер, университетски преподавател и инициатор на поредицата.
• Социална стълбица: Истории от Южните Балкани – интервюта със Стелиос Макрис, член на антифашистка група и екологична инициатива от Кавала относно новия-стар гръцки национализъм покрай името на Македония и екологичните и социални проблеми на хората от региона на Кавала и областта, и с д-р Хираклия Йока, преподавател по история на изкуството в Солунския университет „Аристотел“ относно скоро провела се семиотична конференция в Солун, посветена на паметниците, графитите и други политически форми на изкуство, както и за предстоящи съвместни семиотични инициативи на Солунския университет с други университети, включително с Нов български университет.
• Киноаларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Разговор с Десислава Чолакова – цигулка.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Съвременна израелска литература и екранизации – гост: писателят Ешкол Нево от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Рафаел Имберт квартет, състоял се на 27 март 2021 в..

публикувано на 25.10.21 в 15:50

Понеделник, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Десислава Димитрова Десислава Димитрова работи в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН, доцент по ботаника и е представител на..

публикувано на 24.10.21 в 18:05

Неделя, 24 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Градът“ от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Недялко Цонев, вокално трио „Добруджанка“, Евелина Спасова,..

публикувано на 23.10.21 в 08:45

Събота, 23 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа „Заедно след полунощ“ – „Нощна стража“ • Новини от пловдивската метъл сцена – Ася Катранджиева, гласът на пловдивската банда „Nameless Day Ritual“, ще разкаже повече за новите сингли на групата, както и какво да очакват слушателите от тях в близко бъдеще. • Нова българска музика. • Нови сингли. • На този ден..

публикувано на 22.10.21 в 18:05

Петък, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Чужденецът“ от Албер Камю – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • „Извънредно специално“ гостуване на Здрава Каменова в Заедно след полунощ, в което ще си говорим за това защо „Машините са кучки“, накъде могат да ни заведат едни „Цигански колела“ и можем ли..

публикувано на 21.10.21 в 15:45