Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 9 февруари, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ ще излъчим запис от концерта „Годишни награди на БНР топ 20“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

На 29 януари в препълнения София лайф клуб класацията за българска поп и рок музика на Българското национално радио – „БНР Топ 20“, раздаде за първи път годишните си награди на церемония и Гала концерт, в който се включиха всички изпълнители, оглавявали класацията през изминалите 12 месеца на 2018 година.

Музикантите бяха отличени в пет категории, определени от селекционната комисия на „БНР Топ 20“, която включва 15 музикални продуценти и редактори от всички програми на Националното радио. Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР, а класирането зависи както от гласовете на слушателите, така и от гласовете на селекционната комисия – като съотношението между двата вота е 50% на 50%.

Класацията е уникална платформа на БНР за представяне на актуална българска поп и рок музика. Само за една година класацията набра сериозен авторитет и почитатели.  Успяхме да осъществим намеренията си да следим, подбираме и представяме стойностна, модерна и различна българска музика. Успяхме да дадем възможност на любители и меломани да се информират за различното, най-доброто и най-новото в българската музика, представено от най-добрите музиканти.

Всяка седмица 20-те песни от класацията и две нови предложения се класират от 15 души експерти - селекционен екип от специалисти (музикални редактори и продуценти) по специална оценъчна система, заимствана от Евровизия. Излъчва се 24 пъти седмично във всички национални и регионални програми на БНР. Класирането е с 50% вот на слушателската аудитория чрез гласуване на Facebook страницата: top20.bnr.bg

Песните се записват в предаване всеки понеделник от четири двойки водещи. От 1 януари 2018 година до сега класацията има 56 седмични броя. Излъчват се по 24 пъти седмично във всички национални и регионални програми на Българското национално радио. Песните могат да се чуят и онлайн на top20.bnr.bg. Също в сайта са публикувани регистрационни форми за участие с всички необходими данни за авторски и продуцентски права – автори продуценти, изпълнители, линкове към аудио и видео, контакти. Регистрационните форми за участие в класацията се подават и на имейл адрес bnrtop20@bnr.bg, Новите песни и придружаващата ги информация достигат до всички музикални редактори и програми в БНР. По този начин е създадена информационна система, чрез която се актуализира музикалния фонд на Радиото.

В съботната вечер (9 февруари), когато ще излъчим запис на Концерта от церемонията по награждаването,  ще имате шанса отново да чуете най-добрите песни за 2018 година и да разберете победителите в отделните категории.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 24.01.22 в 17:40

Пълен запис на концерта на радиосимфониците със солист Людмил Ангелов

Първият за тази година концерт на Симфоничния оркестър на БНР отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ на 21 януари в зала "България" прозвучаха две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в..

публикувано на 24.01.22 в 16:17

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и задължително носене на маска. При тези нови и трудни обстоятелства на 19 декември в Кралската..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент...

публикувано на 23.01.22 в 08:05

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР