Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цвета Софрониева – за поезията и за дълбокото търсене какво има между редовете

Цвета Софрониева и нейната нова книга

Трудно е да представя Цвета Софрониева, защото тя не е от онези хора, за които казваш – поет или физик, например, и точка. Цвета е човек на многоточията и ще започна по реда. Тя е завършила физика в Софийския университет, прави докторат по научна и културна история, изнася лекции и специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в университета в Чикаго. Учи поезия в майсторския клас на Йосиф Бродски и от години живее в Берлин.

Познавам Цвета Софрониева от преди 12 години, когато се появи в София, за да събере приятелите си около новата книга "Разпознавания". Защото тя е от онзи тип хора, за които границите нямат значение – дали е тук или в Берлин, в Чикаго или Самарканд, няма голямо значение, защото тя е убедена, че интересни хора и интересни теми за писане, винаги има.

Сега Цвета отново е тук – 12 години по-късно, с нова книга и с нови теми. Затова първото, което правя, е да я накарам да чете. От новата книга, която държи в ръцете си – „Прегърнати от мъглата“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59

Как България може да се превърне в Науру

Спектакълът „Науру. Монолог на един пътуващ“ се базира върху мотиви от първата книга „Отвъд играта“ на известния журналист и писател Иво Иванов, който живее повече от 20 години в САЩ. Негови произведения за първи път се поставят на театрална сцена.  Актьорите Свежен Младенов и Десислава Спасова участват в тази драматизация на три от разказите на Иво..

публикувано на 25.11.20 в 16:49

Пет минути с Петър Увалиев

Петър Увалиев (1915-1998), известен още като Pierre Rouve, е един от влиятелните европейски емигранти интелектуалци от български произход през втората половина на ХХ век. Дипломат, театрален режисьор, филмов творец, литературен, театрален и арткритик, радиодраматург и преводач, той има над 20 постановки в лондонски театри, участва в..

публикувано на 25.11.20 в 16:39

„Градина на духовността“ в Софийската градска художествена галерия

Изложба, представяща Света гора, нейните манастири и художествено наследство, през погледа на български художници от първата половина на ХХ век, е подредена в СГХГ до февруари догодина.  Сред показаните творби са намерили място произведения на Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Пътували до Атонския..

публикувано на 25.11.20 в 16:13