Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цвета Софрониева – за поезията и за дълбокото търсене какво има между редовете

Цвета Софрониева и нейната нова книга

Трудно е да представя Цвета Софрониева, защото тя не е от онези хора, за които казваш – поет или физик, например, и точка. Цвета е човек на многоточията и ще започна по реда. Тя е завършила физика в Софийския университет, прави докторат по научна и културна история, изнася лекции и специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в университета в Чикаго. Учи поезия в майсторския клас на Йосиф Бродски и от години живее в Берлин.

Познавам Цвета Софрониева от преди 12 години, когато се появи в София, за да събере приятелите си около новата книга "Разпознавания". Защото тя е от онзи тип хора, за които границите нямат значение – дали е тук или в Берлин, в Чикаго или Самарканд, няма голямо значение, защото тя е убедена, че интересни хора и интересни теми за писане, винаги има.

Сега Цвета отново е тук – 12 години по-късно, с нова книга и с нови теми. Затова първото, което правя, е да я накарам да чете. От новата книга, която държи в ръцете си – „Прегърнати от мъглата“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.