Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цвета Софрониева – за поезията и за дълбокото търсене какво има между редовете

Цвета Софрониева и нейната нова книга

Трудно е да представя Цвета Софрониева, защото тя не е от онези хора, за които казваш – поет или физик, например, и точка. Цвета е човек на многоточията и ще започна по реда. Тя е завършила физика в Софийския университет, прави докторат по научна и културна история, изнася лекции и специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в университета в Чикаго. Учи поезия в майсторския клас на Йосиф Бродски и от години живее в Берлин.

Познавам Цвета Софрониева от преди 12 години, когато се появи в София, за да събере приятелите си около новата книга "Разпознавания". Защото тя е от онзи тип хора, за които границите нямат значение – дали е тук или в Берлин, в Чикаго или Самарканд, няма голямо значение, защото тя е убедена, че интересни хора и интересни теми за писане, винаги има.

Сега Цвета отново е тук – 12 години по-късно, с нова книга и с нови теми. Затова първото, което правя, е да я накарам да чете. От новата книга, която държи в ръцете си – „Прегърнати от мъглата“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32

Деян Донков: В трудното време се справяме с вяра и любов

Моноспектакълът „Камбаната” на Деян Донков е специалното събитие в програмата на тазгодишната „Киномания”. Първата среща с публиката беше през септември в Античния театър в Пловдив, а с офийската премиера ще се състои на 8 декември от 19 часа в Зала 1 на НДК . „Камбаната” е първа театрална постановка по едноименния роман на Недялко Славов,..

публикувано на 26.11.21 в 14:05
Маргарита Петкова

“Шест етажа без асансьор“ от Маргарита Петкова с предстояща премиера

“Любовта е нещото, което в нашия живот можем да управляваме по някакъв начин сами. Раждаме се, без да взимаме участие и да правим избор, така си и отиваме. Тиренцето, което остава между тези две дати, трябва да пълним сами и с колкото повече любов, толкова по-добре. Ако не изкачваш всяко стъпало в любовта и понякога не се срутваш надолу –..

публикувано на 26.11.21 в 13:08