Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Одисей“ – приближаване на митологията на пътуването

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: dtp.bg

Днес, 27 февруари, на сцената на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив е премиерата на „Одисей“ по Омир. Проектът е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева. Автор на сценария е Александър Секулов. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова. Музиката е на Петя Диманова. Хореографията е на Деян Георгиев, за когото този проект е дебютен. 

„Одисей“ на Драматичен театър-Пловдив е в сътрудничество с Националния театър на Гърция и със специалното участие на музиканта и композитор Янис Пантазис, чието изпълнение на антична арфа ще бъде на живо по време на спектакъла.

Константин Еленков, Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева… това са само малка част от актьорския състав – общо 45 човека – който ще бъде на сцената. Ще се включат също и творци от други балкански и средиземноморски страни.

За театралния тандем Диана Добрева – Александър Секулов „Одисей“ е четвърти съвместен проект. Двамата са работили заедно по поставянето на „Вълци“ и „Дебелянов и ангелите“ в Драматичен театър - Пловдив и на „Калигула“ в Народния театър „Иван Вазов“. На добър час и попътен вятър от днес на „Одисей“  в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ Пловдив!

И както самата режисьорка Диана Добрева казва: Нашето море е вътре в нас. И завършва с цитат от Кавафис: „…ни циклопа, ни Посейдон разгневения ще срещнеш, ако ги сам в душата си не носиш, ако душата ти пред теб не ги възправя“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анюта Качева с Орден за заслуги към Кралство Норвегия

Анюта Качева получи изключително престижна награда – Орден за заслуги към Кралство Норвегия за представяне на съвременната литература, норвежкия език и култура у нас. Този орден за заслуги е създаден от крал Олаф  V през 1985 година. Той се присъжда на чужденци, норвежки граждани, живеещи в чужбина, дипломати, държавни служители, почетни консули на..

публикувано на 28.10.21 в 16:25

Актьори срещу Поети

„Актьори срещу поети“ е смъртоносна битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение като монолог. Публиката решава изхода от своеобразната словесна схватка. Замислен като еднократно представление в Малкия сезон на Театрална работилница "Сфумато", форматът “Актьори срещу Поети” в Театър..

публикувано на 28.10.21 в 15:49

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38