Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Одисей“ – приближаване на митологията на пътуването

БНР Новини
Снимка: dtp.bg

Днес, 27 февруари, на сцената на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив е премиерата на „Одисей“ по Омир. Проектът е част от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Режисьор на спектакъла е Диана Добрева. Автор на сценария е Александър Секулов. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова. Музиката е на Петя Диманова. Хореографията е на Деян Георгиев, за когото този проект е дебютен. 

„Одисей“ на Драматичен театър-Пловдив е в сътрудничество с Националния театър на Гърция и със специалното участие на музиканта и композитор Янис Пантазис, чието изпълнение на антична арфа ще бъде на живо по време на спектакъла.

Константин Еленков, Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева… това са само малка част от актьорския състав – общо 45 човека – който ще бъде на сцената. Ще се включат също и творци от други балкански и средиземноморски страни.

За театралния тандем Диана Добрева – Александър Секулов „Одисей“ е четвърти съвместен проект. Двамата са работили заедно по поставянето на „Вълци“ и „Дебелянов и ангелите“ в Драматичен театър - Пловдив и на „Калигула“ в Народния театър „Иван Вазов“. На добър час и попътен вятър от днес на „Одисей“  в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ Пловдив!

И както самата режисьорка Диана Добрева казва: Нашето море е вътре в нас. И завършва с цитат от Кавафис: „…ни циклопа, ни Посейдон разгневения ще срещнеш, ако ги сам в душата си не носиш, ако душата ти пред теб не ги възправя“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.