Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За родения преди 95 години Константин Илиев и творящия дух

Професор Константин Илиев
Снимка: архив

Всяка нация получава своя шанс повече или по-малко да получи високо надарени, големи личности,които движат нейния духовен просперитет, създават нейните духовни притежания .

Едни се проявяват повече като културни строители, умеят да изграждат средата, условията в които ще може да се насочат енергиите на повече хора , други разгъват таланта си в произведения на изкуството, които могат да бъдат лицето на нацията. Композиторът и диригентът Константин Илиев беше и двете.

Той е един от най-активните, съзидателни личности в музикалната ни действителност. В продължение на четири десетилетия неукротимата му творческа природа винаги и навсякъде търси и намира начин да проектира музикални събития ,да раздвижва застиналия пейзаж, да увлича  и вдъхновява  за постижения, немислими преди това.

Да мислиш и живееш като творческа личност и не само да устояваш на насрещните бури в сложно и абсурдно политическо време, но и да ги предизвикваш , за да покажеш силата и величината на собствената си художествена визия се изисква една артистична безразсъдност, която не е от всекидневен порядък.

Човек с творческия потенциал на Константин Илиев и със силата на неговата артистична природа можеше да си го позволи и да заплати високата цена да бъде себе си, независимо как това се приема и дали околния свят е готов да каже: „Ела, творящ дух“.


Слушайте предаването, посветено на Константин Илиев, на 12 март, вторник от 19,30 в "Студио Музика" по програма "Христо Ботев".
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35