Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско трио за класическа музика

БНР Новини

В петък, час преди полунощ ще слушате записи на Българско трио за класическа музика в състав: Строимир Симеонов (флейта), Александър Аврамов (цигулка) и Лиляна Стефанова (пиано).

Ансамбълът се появява през 1963 година. Основна цел на тримата изявени инструменталисти е да печелят почитатели  на великолепните образци от бароковата епоха, почти непознати у нас по онова време. Многобройните премиери  пък се превръщат в събитие с впечатляващ отзвук в концертното ни битие. Когато попитах проф. Стефанова, дали тя и колегите й съзнавали, че в ония ранни години са проправяли пътека, отговорът бе: „И през ум не ни минаваше! Обзе ни страхотен ентусиазъм, а и тръпката, предизвикателството си струваха усилията!“

Лиляна Стефанова е камерен изпълнител със завидни качества: още от Музикалната  академия музицират заедно с бъдещия си съпруг цигуларя Георги Близнев. Помни се и дълголетното им партньорство с флейтистката Лидия Ошавкова…Идеята обаче за формирането на състава (първият от този вид у нас) е на Строимир Симеонов. Ученик на проф. Никола Стефанов, повече от 30 години флейтистът е солист на СО на БНР.

Познават се с Лили, племенницата на професора, от Академията и заедно са изсвирили куп ноти за флейта и пиано. Колкото до цигуларя Александър Аврамов, близо две десетилетия от 1960  той е концертмайстор на СО на БНР. Завършва Музикалната Академия при знаменитата цигуларка проф. Недялка Симеонова. Сашо Аврамов остава в триото за класическа музика до 1980 година. Стене заминава в Италия, а на неговия стол сяда  колегата му Иван Пеев.

Слушам записите им и се наслаждавам на удивителния баланс между инструменти с толкова характерен тембър, при това със съвършено различен начин на звукоизвличане: флейта, цигулка и пиано!  Наистина неимоверно трудно се постига подобен баланс, спойка на щрихи и динамически нюанси, приливане на цветове… И каква прецизност, съчетана със спонтанност на емоциите…Не бива да забравяме, че в началото на 60-те години у нас почти липсват звукови образци на барокова музика! Симеонов, Аврамов и Стефанова  разчитат изцяло на своите познания, интуиция и собствен изпълнителски опит, разбира се.

Чудя се откъде са намирали време, а и сили, въпреки огромната си заетост с ангажименти в различни посоки, да работят заедно почти всеки ден, да издирват партитури, да пътуват наистина с убийствен ритъм – из цялата страна и в отвъд границата…

Втората интерлюдия на Жак Ибер е една от любимите пиеси на триото за класическа музика: свирили са я на бис дори по няколко пъти, тъй като публиката била неумолима в желанието да я чуе пак, и пак…

Като в Куба, например!  А що се касае до историята със изгубените куфари в Мексико, г-н Симеонов с нескрита гордост набляга на факта, че свирили пред близо 1000 души в блестяща обстановка: всички с ослепителни тоалети и смокинги!  Представям си как са се чувствали родните музиканти Строимир Симеонов и Сашо Аврамов в ежедневното си облекло като се има предвид, че винаги на концерт били с фракове.

При това разрешавали на партньорката си да се появява на сцената само в черна рокля!  Префекционизъм във всичко, както се казва! 

Българското трио за класическа музика е гостувало с впечатляващ отзвук в Полша, Чехия, Унгария, бившия СССР, Германия, Куба, Мексико, Колумбия… Ето акценти от публикации в печата за многобройните изяви на триото из Европа и Латинска Америка: „Връх на достиженията на камерното музициране!“, отбелязва критиката в Хавана. „Великолепно споен ансамбъл от артисти със завидна класа!“, пишат в Berliner Zeitung  и добавят: „С изобилие от темброви нюанси, българите покориха публиката с дълбочина и сила на интерпретацията…“

Преди години Александър Аврамов ми разказа, че по време на паметно турне на радиосимфониците на Запад в началото на 70-те години - мястото е Мюнхен, а българите са свирили под палката на своя маестро Васил Стефанов в прочутата Herkulessaal ! Та по време на това турне г-н Аврамов  и колегата му Строимир Симеонов открили в една книжарница нотите на Шест сюити и Шест концерта за флейта, цигулка и чембало от Телеман и разбира се нямали търпение да ги изсвирят пред родна публика.

В петъчната вечер ще звучи фрагмент из втория концерт в сол минор. Строимир Симеонов,Александър Аврамов и Лиляна Стефанова свирят със СО на БНР и Драгомир Ненов на диригентския пулт – запис от 1973 година. Още музика ще звучи в предаването, а авторите са Жан Батист Лоайе, Й.С.Бах, Алесандро Скарлати, Франц  Йозеф Хайдн, Жак Ибер, баховия съвременник Йохан Кристиан Пепуш, Бохуслав Мантину, Васил Каданджиев. А Златният фонд на БНР пази  спомените на Строимир Симеонов, Александър Аврамов и Лиляна Стефанова  за  първите години от създаването на ансамбъла, за успехите им у нас и по света, както и прелюбопитни истории…


Слушайте "Български изпълнители" в петък, 22 март, от 23.00 ч. по програма "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30