Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Дунавска България, хубавите места и хората на свободния дух

За Дунава и за маршрутите, на север от Балкана, които са подходящи за пътешествия, говорим с Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, двама от авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунава“.
Но този път говорим не само за хубавите места в този край на България, но и за проблемите им - защо Северозападна България има нужда да бъде популяризирана все повече и защо този район дълги години като че ли е загърбван.
Още повече, че Гавраил Гавраилов заедно с Михаил Михов са част от авторите на пътеводителите „Селата в България ” и „Села и туризъм ” и може да направи сравнение – колко бързо се случва промяната в този район. И въобще – има ли промяна от времето, когато е обикалял този район за написването на  първите пътеводители и сега. Още повече, че сега говорим за социалното предприемачество, което би могло да даде нови възможности за развитие на този район.
Освен това Весела Николаева и Гавраил Гавраилов ще ни кажат и кои са дунавските маршрути, към които те лично имат пристрастия.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гемология и скъпоценни камъни

От дълговременните геологическите процеси през вековете до голяма степен зависи дали един регион на Земята ще се окаже богат на полезни изкопаеми. Какви геоморфологични обстоятелства и промени в този смисъл предопределят значимите продуктивни находища на скъпоценни камъни и най-вече на диаманти на планетата ни? С какви научни хипотези се свързва тяхното..

публикувано на 27.02.20 в 17:05
Проф. Ангел Димитров, проф. Иван Илчев, проф. Николай Поппетров (от ляво надясно) на премиерата на двутомното издание „Розата на Балканите” от проф. Иван Илчев.

„Розата на Балканите“ – бодлива и уханна

В края на миналата година проф. Иван Илчев извади на бял свят своето виждане за разгръщането на българската история – „Розата на Балканите“ . Мащабен труд, който обаче, по думите на самия проф. Илчев, цели така да разкаже българското състояване през вековете, че то да не звучи сухо и академично, а да бъде приятно и забавно, но и безпределно честно. В..

публикувано на 26.02.20 в 17:15

Владетелските титли в Първото българско царство

Извън потока на сензациите, псевдонауката и псевдопатриотизма, да си припомним какви са по ранг, последователност и произход титлите на българските владетелски родове и близкото им обкръжение. Езиковедският поглед към тази специфична лексика показва пъстра картина от различни по произход, състав и време на възникване титли, показателни за връзките на..

публикувано на 26.02.20 в 14:15
Джон Кадю се държи като рок звезда

Канадецът Джон Кадю – посланик на говеждото месо

Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в кухнята върху два стола – нормално състояние за човек, прелетял от Банкок до София. Само след час..

публикувано на 26.02.20 в 09:15

Възражда ли се фашизмът в България

Организатори на Луковмарш и други крайнодесни групировки нахлуха в Софийския университет по време на дискусия, организирана от Студентско общество за равенство. В продължение на почти два часа те отказваха да напуснат събитието, не се съобразиха с охраната на университета и бяха изкарани с помощта на полиция. Това се случи след категорично..

публикувано на 25.02.20 в 15:52