Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“

БНР Новини
3
Серж Пе, Нина Цанева, Мария Конакчиева и Оливие Кашлер (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Здравко Петров

В месеца на франкофонията в „Нашият ден“ гостува носителят на наградата Аполинер и на Националната награда за поезия на Франция Серж Пе. Разговаряхме за пролет и за поезия – всъщност за един френски поглед към пролетта, а поводът беше първото издание в България на „Пролетта на поетите“ – престижно международно франкофонско събитие, организирано от Френския институт.

Казват за поета Серж Пе, че неговите произведения представляват иновативна среща на писането и ораторството, той създава „поезията на действията“ и например гравира много от своите произведения върху пръчки.

В студиото, заедно със Серж Пе, гостуваха и организаторите на „Пролетта на поетите“ от Френския институт – г-жа Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ и Оливие Кашлер - аташе по университетското и научно сътрудничество. По време на първото издание на „Пролетта на поетите“ Серж Пе и Киара Мюла – един от най-впечатляващите артисти на изкуството-действие на 21 век, направиха артистично представяне на поемите на Серж Пе и на четенето-действие.

В „Нашият ден“ разговаряхме за поезията-действие, която не е върху книга, а върху друг тип носител, но зад която винаги стои писането. За това какво означава артист на изкуството-действие и звуковата поезия. За силата на думите, които могат да спасяват и да убиват и за необходимостта да върнем четенето в живота си.

„По принцип за мене поезията винаги е била диалог със смъртта, може би затова тя винаги ни кара да се удивляваме на живота. Някога Спиноза е говорил за поезията като надежда и за тази болест, която човечеството си измисля и не иска да живее в настоящето. Затова поезията в живота търси настоящето и хваща моменти от безсмъртието.“ – сподели в ефира на „Нашият ден“ Серж Пе.

С Оливие Кашлер разговаряхме за смисъла на красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“, както и за красотата като глагол и действие. „Любовта, както и красотата, не можеш да я предвидиш. Любовта идва като вярата в Господ. Поезията не може да бъде само красота. Та не е декоративен елемент в непроменяем свят.  Не е само естетична работа и често отива почти до политиката. Затова работата на Серж Пе е толкова различна и впечатляваща.“

Целия разговор в студиото можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29