Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За демокрацията за лична употреба и двете йерархии в ГЕРБ

БНР Новини
Ива Дойчинова и политологът Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Демокрацията се упражнява непрекъснато, тя се упражнява чрез избори. Оказва се обаче, както това ясно пролича през тази седмица, че тя може да се упражнява и в лична полза на отделни политици на високи властови позиции. По този повод днес Народното събрание гласува оставките на знакови фигури в ГЕРБ – Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Това беше повод Ива Дойчинова да попита в „Нашият ден“ политолога Георги Киряков как скандалите в последно време ще повлияят на политическата активност на изборите за Европарламент.

Георги Киряков: „Аз се надявам тази обществена активност покрай този скандал да се прехвърли и на изборите. И да не стане така, че активността сега да бъде в своя пик и на изборите българите да си кажат: "О, ние спечелихме една голяма битка, сега няма смисъл да се хабим чак толкова много. Така или иначе промяната е настъпила по някакъв начин.“

Ива Дойчинова попита дали трябва да очакваме наказателен вот на изборите и каква ще бъде съдбата на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Георги Киряков: „Никоя партия в България не е застрахована от наказателен вот. И това се видя и на предишните президентски избори, включително и за ГЕРБ, която 10 години наред мачкаше политическите си противници, но тогава загуби изборите за президент.

Възможно е да няма никакви последици и това ще се разбере първо от предстоящите социологически проучвания, включващи скандала, и второ по време на европейските избори. Защо казвам, че е възможно по никакъв начин да не се отрази на партия ГЕРБ? В партия ГЕРБ има една ясна йерархия на ценностите и една ясна йерархия на прошките. Две типични йерархии. Йерархията на ценностите е следната: много е важно общественото мнение. Между другото това е една от партиите, които за първи път в демократичния живот на страната, е толкова реактивна по отношение на обществените нагласи. Буквално за всичко през последните години. Така че най-високо в йерархията на ГЕРБ стои общественото мнение. По него те се ръководят.
След това в тази йерархия стои мнението на лидера на ГЕРБ и след това вече е мнението на Цветанов и така нататък. Но е важен фактът, че ГЕРБ се ръководи преди всичко от общественото мнение. И реакцията на Борисов по отношение на Цветанов беше на тази база.

Сега за йерархията на прошките. Ако общественото мнение се чувства задоволено заради оставката на Цветанов, то ще прости на Бойко Борисов. И оттам нататък по йерархията на прошките Бойко Борисов ще прости на Цветанов. Между другото той го каза вече: „Има грешка, има и прошка.“ Така Бойко Борисов ще прости на Цветан Цветанов и няма да го изгони от политиката. Изважда го от парламента, но го оставя на всички постове в партията. По отношение на Цецка Цачева – изважда я от парламента, тя си знае какво ще прави оттук нататък. Тя в партията няма особени функции, няма и постове, но ѝ прощава и на нея. Ето така работи тази втора йерархия на ценностите.“

Още за прогнозите какви ще бъдат последствията от скандалите през последната седмица за европейските избори и за политиката в България и зависим ли е Борисов от Цветан Цветанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54