Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват Чудомировите празници в Казанлък

4
Снимка: Мирослав Василев

Ежегодните Чудомирови празници в Казанлък се провеждат за 26-ти път в чест на известния български писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Те заемат особено място в културния живот на града. Посветени са на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата.

В рамките на празниците се провежда Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. По традиция се включват събития, насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ – национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ – конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ – детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участието на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък и др. Общо 29 са проявите в програмата на Чудомировите празници тази година от 25 март до 1 април – Световния ден на шегата.

Организаторите от фондация „Чудомир“, Община Казанлък и Литературно-художествения музей предложиха и нови събития. Едно от тях е възстановеният след известно прекъсване национален фолклорен конкурс „Златен тръндафил“ за хумористична песен и танц. Съпътстваща на конкурса е Националната кръгла маса, която постави проблеми, свързани със сценичното изкуство на фолклорна основа. В нея участваха широк кръг специалисти, ръководители на творчески състави, представители на Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Тази вечер от 19.00 часа в Дом на културата – Казанлък е официалното закриване на Чудомировите празници. Тогава ще бъде връчена и наградата „Комедийния хит на сезона“. „Надяваме се всички заедно да работим за една обща кауза – популяризиране творчеството на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир, което кореспондира и с националната стратегия на МОН в периода 2014 – 2020 г. за насърчаване и повишаване на грамотността“, казват организаторите.

Подробности за участниците и акцентите в програмата на Чудомирови празници – Казанлък 2019 можете да чуете в репортажа на Мирослав Василев в  звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51