Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Завършват Чудомировите празници в Казанлък

4
Снимка: Мирослав Василев

Ежегодните Чудомирови празници в Казанлък се провеждат за 26-ти път в чест на известния български писател-хуморист и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Те заемат особено място в културния живот на града. Посветени са на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата.

В рамките на празниците се провежда Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. По традиция се включват събития, насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ – национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ – конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ – детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участието на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък и др. Общо 29 са проявите в програмата на Чудомировите празници тази година от 25 март до 1 април – Световния ден на шегата.

Организаторите от фондация „Чудомир“, Община Казанлък и Литературно-художествения музей предложиха и нови събития. Едно от тях е възстановеният след известно прекъсване национален фолклорен конкурс „Златен тръндафил“ за хумористична песен и танц. Съпътстваща на конкурса е Националната кръгла маса, която постави проблеми, свързани със сценичното изкуство на фолклорна основа. В нея участваха широк кръг специалисти, ръководители на творчески състави, представители на Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Тази вечер от 19.00 часа в Дом на културата – Казанлък е официалното закриване на Чудомировите празници. Тогава ще бъде връчена и наградата „Комедийния хит на сезона“. „Надяваме се всички заедно да работим за една обща кауза – популяризиране творчеството на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир, което кореспондира и с националната стратегия на МОН в периода 2014 – 2020 г. за насърчаване и повишаване на грамотността“, казват организаторите.

Подробности за участниците и акцентите в програмата на Чудомирови празници – Казанлък 2019 можете да чуете в репортажа на Мирослав Василев в  звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Столична библиотека

Годишните награди на Столична библиотека

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели –  Писател на годината & Читател на годината . Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека..

публикувано на 19.01.22 в 17:26
Пътуваща фотоизложба „Малки истории за хората и комините на Девня“

Гражданските мобилизации, околната среда и добивните индустрии

Три последователни разговора в предаването "Аларма" са посветени на гражданските мобилизации и движенията за опазване в международния контекст. Можете да чуете за опита и съвременните предизвикателства пред гражданска инициатива със стогодишна история, а в третия разговор да се запознаете със социални проблеми, свързани с постиндустриалното наследство в..

публикувано на 19.01.22 в 15:50

„Олеанна” и тоталният отказ от комуникация

„Олеанна” е най-новият спектакъл в репертоара на театър „Любомир Кабакчиев” в Казанлък. Пиесата е на американския драматург Дейвид Мамет, а постановката – на Надя Панчева. Основният конфликт в „Олеанна” е между студентка и нейния преподавател. „Мисля, че пиесата е подходяща за дебют, тъй като темата все още ми е прясна, тъй като аз току-що..

публикувано на 19.01.22 в 14:58

Кръгът на лунната светлина – фентъзи сборник

„Кръгът на лунната светлина“ е сборник с десет фентъзи разказа, издържани в най-добрите традиции на жанра. Отделните истории са ситуирани във вълшебния свят, добре познат на изкушения читател от романа „Изпитанието на Розара“. Със своя ненатрапчив, но толкова по-вълнуващ стил, те му придават допълнителна завършеност и плътност: героите, които го..

публикувано на 19.01.22 в 14:35
Последните стихове на Петя Дубарова, намерени на пишещата ѝ машина, 4 декември 1979 г.

„Петя на моята Петя“ тръгва по екраните на страната

Тази седмица е гала премиерата на новия български филм, посветен на рано отишлата си изключително талантлива Петя Дубарова, оставила неповторима следа в българската лирика. След премиерата в родния град на митологичната поетеса – Бургас, филмът ще бъде представен в София и в страната.  Премиерата в Пловдив е на 19 януари. В столицата предстои..

публикувано на 19.01.22 в 12:28
Подкасти от БНР