Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Седмицата на детската книга с „Явора“ на Лори Никълс

БНР Новини

Прекрасната история на едно необичайно приятелство и онова ценно време от детството, на което често не обръщаме внимание. Книга за моментите, в които оставаш сам, но вместо да скучаеш, откриваш чудесата наоколо по начин, по който само едно дете би могло - отбелязват издателите.

Книга за Явора, която обича името си, сезоните, своето дърво, сестричката си. С авторските илюстрации на Лори Никълс.

Гергана Рачева избра да отбележи международния ден на детската книга в рубриката „Литературен наблюдател“ на „Артефир“ с „Явора“ на Лори Никълс.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кое тук е за възхвала?

Това е въпросът който първи изниква, докато четем крайно личната и болезнено откровена книга на Златко Енев "Възхвала на Ханс Аспергер". Нещо като мемоар или нещо като изповед тя разкрива автора си в уж не особено добра светлина - уязвим, уплашен, гневен, попаднал в ситуация, с която никой не би могъл да се справи, не по-добър от читателя...

публикувано на 02.06.20 в 16:13

Христо Ботев с над 120 паметника в България и по света

Един от митове за Христо Ботев е, че Ботевото четиристишие: „Настане вечер, месец изгрее...” от стихотворението „Хаджи Димитър” е изписано със златни букви на колона в Сорбоната. За съжаление, това не отговаря на истината. Няма документи, доказващи дали някога е това е било факт и каква е причината за легендата. Напълно реален е барелефът на поета пред..

публикувано на 02.06.20 в 14:45

Книга за сърдити деца

Или по-скоро как малките читатели да не са през цялото време ядосани и избухливи. „Тролът Сърдитко“ показва на децата как да овладяват емоциите си. Със Сърдитко те ще поставят основите на своята емоционална интелигентност, която е пряко свързана с щастието и успехите им в бъдеще. Новото издание на български език на детската книжка „Тролът..

публикувано на 02.06.20 в 14:17

Ново издание на Лафонтеновите „Басни за деца“

Аз уча от делата на всички майстори в поезията свята и като тях стремя се тя да дава винаги храна на мисълта.  За басните си Жан дьо Лафонтен черпи идеи от Езоп и Федър и от френското народно творчество. Той обаче не е назидателен, а кара от най-малкия до най-големия читател да мисли и съпреживява. Басните за деца на Лафонтен разкриват..

публикувано на 02.06.20 в 12:46

„12 писма до дванайсетокласниците“ – урок по комуникация

Не от по-големия до по-малкия, не от опитния до този, който още не знае много, не и от успелия до прохождащия. Не е дори от учителя и родителя до детето. А от човек до човек. Такива са всичките „12 писма до дванайсетокласниците“, макар и до този момент да са публикувани само девет от тях. Идеята им е не толкова да учат, тъй като е ясно, че всеки,..

обновено на 01.06.20 в 16:32