Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Квартет „Филхармоника“ с пролетен концерт

Квартет „Филхармоника“
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 9 април от 19.00 часа в камерна зала „България“ ще се състои третият концерт от цикъла на най-новата формация към Софийската филхармония. „Програмата включва произведения от трима композитори, чийто имена започват с буквата „М“. Три изключително гениални произведения - Струнния квартет в Сол мажор № 14 от Моцарт, Струнния квартет № 1 от Мийо и Струнния квартет в ла минор № 2 от Менделсон“.

С този концерт квартет „Филхармоника“ се включва в благотворителната кампания на Софийска филхармония за събиране на средства в помощ на контрабасиста Борислав Симеонов, който се нуждае от скъпоструваща протеза. Музика и живопис ще се срещнат в името на добра кауза. Със съдействието на галеристката на зала „България“ Цена Бояджиева по време на събитието ще рисува известния художник Иван Яхнаджиев.

В паузата и след края на концерта готовите платна ще могат да бъдат откупени като минималната стойност е 50 лева. В зала „България“ ще бъде поставена кутия за дарения. Ако искате да помогнете на Борислав Симеонов можете да го направите и на сметката му в Уникредит Булбанк.

Билети за събитието могат да бъдат закупени в сайта на EPAY GO и на касата на зала „България“.

В звуковия файл чуйте какво сподели примариуса на състава Павел Златаров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Подкасти от БНР