Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Флорофония

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

В Индия – лотос, в християнска Европа – роза, това са цветята, означаващи съвършенството, извора на живота, милостивото сърце, душата със седемте добродетели, космическата любов... цветята, символизиращи Майката на света.

В срещата ни звучат творби, посветени на цветята. В темата ни въвежда средновековен химн: „Роза на розите, цветето на седемте прелести“ – химн за Светата Дева Мария. Не е чудно, че точно от нея, наричана Роза Мистика, както и от литаниите за Девата рицарите възпяват това красиво цвете като „дарохранителница на любовта“.

Между барока и рока звучат творби на Андре Кампра (Andre Campra), Хенри Пърсел (Henry Purcell), Жан-Филип Рамо (Jean-Philippe Rameau), песни на Боб Дилън (Bob Dylan), Саймън и Гарфанкъл (Simon & Garfunkel), Скот Мак Кензи (Scott McKenzie), изпълнения от времето на хипи поколението, Flower Power, децата на цветята…

вторник, 16 април от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.