Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Италиански режисьор поставя научен интерактивен театрален спектакъл у нас

„Дългият път към звездите“ ще се играе в София и Пловдив

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
2
Снимка: Илия Стоименов - „Форум Демокрит“

На 11-ти и 12-ти април ще се разходим в Космоса с научното театрално представление „Дългият път към звездите“. В този нетрадиционен спектакъл науката среща театъра, за да предложи на зрителите нови знания по астрономия и астрофизика и да им даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

„Дългият път към звездите“ е оригинална интерактивна мултимедийна пърформанс - лекция, която ни запознава с последните научни теории за произхода на Слънчевата система и на живота на Земята. По забавен, находчив и достъпен начин се потапяме в науката и се замисляме накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме човечеството да не загине.

На дългото пътешествие към звездите ви водят: физикът Андреа Брунело, режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre – Италия; д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия" към Софийски Университет; Димитър Узунов – режисьори актьор от Арте Урбана Колектив; музиката е на Алексей Николов.

Сюжетът на „Дългият път към звездите“: ученият Джон Иванов и ексцентричният тв водещ Денеш Наги  влизат в спор за настояще на Земята или бъдеще в Космоса. В напрегнатото тв токшоу научаваме подробности за това как можем да стигнем марсианците и дали животът на земята може да се подобри, както и подробности от личния живот на двамата герои.

Спектакълът „Дългият път към звездите“ е копродуция на Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от инициативата Пловдив 2019 - Европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столична Община и Национален фонд „Култура“.

Ако искате да участвате във вземането на решението за бъдещето на човечеството, заповядайте на представленията на спектакъла „Дългият път към звездите“ на 11-ти април от 19.30 ч. във Френския културен институт в София и на 12-ти април от 19.00 ч. в Limacon Event Center в Пловдив.

След представленията публиката ще се срещне с творческия екип. Датите не са избрани случайно. На 12-ти април е Международния ден на авиацията и космонавтиката, защото на 12.04.1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса. А на 10-ти април отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Изчезваща памет. Срещи по пътя“ – памет за нашето време

В Софийска градска художествена галерия тези дни бяха представени – при изключително голям интерес – новите четири тома от поредицата „Изчезваща памет. Срещи по пътя“, дело на професор доктор Аксиния Джурова. Тези четири, луксозно издадени от издателство книги „Класика и стил“ включват срещите и разговорите на авторката с над 140 български художници..

публикувано на 15.06.21 в 10:50

„Мъжкарят“ в Старозагорския театър

На 17 юни на сцената на ДТ "Гео Милев" – в Стара Загора гостува спектакълът „Мъжкарят". Това е съвременна българска театрална постановка, създадена по текстове от едноименната монодрама на автора Димитър Никленов и написана по действителен случай.  Историята проследява живота на млад мъж и млада жена, израснали на село, първия им любовен трепет и..

публикувано на 15.06.21 в 10:10

Рисунки и картини от една колекция

В галерията на НБУ УниАрт е подредена изложбата "Рисунки и картини от една колекция" на ученичката на Дечко Узунов и Илия Петров Калина Тасева. Талантът ѝ е открит още в детска възраст от самия Сирак Скитник.  Експозицията е по повод 94-годишнината на художничката и представя повече от 40 произведения от различни етапи от творческия път на художничката...

публикувано на 15.06.21 в 08:00

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга,  „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.  Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги..

публикувано на 14.06.21 в 18:10

Културата на бързи обороти – 7-13 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 13 юни. В предаването „От песен в песен“ в неделя диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи най-новата продукция на радиото – диска „Коста Колев“. Той..

публикувано на 14.06.21 в 18:04