Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италиански режисьор поставя научен интерактивен театрален спектакъл у нас

„Дългият път към звездите“ ще се играе в София и Пловдив

БНР Новини
2
Снимка: Илия Стоименов - „Форум Демокрит“

На 11-ти и 12-ти април ще се разходим в Космоса с научното театрално представление „Дългият път към звездите“. В този нетрадиционен спектакъл науката среща театъра, за да предложи на зрителите нови знания по астрономия и астрофизика и да им даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.

„Дългият път към звездите“ е оригинална интерактивна мултимедийна пърформанс - лекция, която ни запознава с последните научни теории за произхода на Слънчевата система и на живота на Земята. По забавен, находчив и достъпен начин се потапяме в науката и се замисляме накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме човечеството да не загине.

На дългото пътешествие към звездите ви водят: физикът Андреа Брунело, режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre – Италия; д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия" към Софийски Университет; Димитър Узунов – режисьори актьор от Арте Урбана Колектив; музиката е на Алексей Николов.

Сюжетът на „Дългият път към звездите“: ученият Джон Иванов и ексцентричният тв водещ Денеш Наги  влизат в спор за настояще на Земята или бъдеще в Космоса. В напрегнатото тв токшоу научаваме подробности за това как можем да стигнем марсианците и дали животът на земята може да се подобри, както и подробности от личния живот на двамата герои.

Спектакълът „Дългият път към звездите“ е копродуция на Форум Демокрит, Арте Урбана Колектив и Jet Propulsion Theatre. Проектът е част от инициативата Пловдив 2019 - Европейска столица на културата и се осъществява с подкрепата на програма "Култура" на Столична Община и Национален фонд „Култура“.

Ако искате да участвате във вземането на решението за бъдещето на човечеството, заповядайте на представленията на спектакъла „Дългият път към звездите“ на 11-ти април от 19.30 ч. във Френския културен институт в София и на 12-ти април от 19.00 ч. в Limacon Event Center в Пловдив.

След представленията публиката ще се срещне с творческия екип. Датите не са избрани случайно. На 12-ти април е Международния ден на авиацията и космонавтиката, защото на 12.04.1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в Космоса. А на 10-ти април отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Режисьорът Милчо Манчевски

Милчо Манчевски: Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство

"Имам страшно уважение към актьорите, изпитвам бащинско чувство, дори ако са по-стари от мен с двайсет години, защото много ценя факта, че са оставили себе си в ръцете ми, особено във филма.  Ето защо толкова уважавам наивното доверие и гледам да съм много  supportive  и много  fair  с артистите" – казва режисьорът от Северна Македония Милчо..

обновено на 25.09.20 в 18:09
Недялко Славов

Недялко Славов: Бог ще ни спаси и този път през аварийните изходи на природата

Недялко Славов представи в Пловдив в Стария град своята най-нова книга "И станах река". Книгата се забави с няколко месеца, но, както казва авторът, "ако животът на една книга зависи от 5 месеца, значи тежко на тая книга." Роман, притча или притчов роман "Да кажем притчов роман. Той носи тази иносказателност, дори и в езика съм търсил обратен слог...

публикувано на 25.09.20 в 16:04

Портретистът Мартин Джачков и психологическите огледала на човека

„ Човешкият образ е този образ, който крепи всички нас като общество, като цивилизация и в който се откриваме и самите ние “, казва портретистът Мартин Джачков. Той пресъздава човешките отражения в поетични колажи – жанр в изящното изкуство, който сам създава. Българската публика за първи път имаше възможност да се запознае с творбите му..

публикувано на 25.09.20 в 14:45

Варненският театър открива тържествено юбилейния си сезон

С премиера на комедията „Любовникът от ZanziБар“ Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна открива официално тази вечер 100-тния си творчески сезон. Постановката е на проф. Атанас Атанасов по пиесата „Любовник на жена си“ от Ели Саги и това е първи спектакъл в България по текст на съвременния израелски драматург. В представлението участват актьорите..

публикувано на 25.09.20 в 14:10

"Танцуващите мечки" на полския журналист Витолд Шабловски

„Като видят човек – изправят се на задни лапи и започват да се поклащат от ляво надясно. Все едно просят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече никой не им причинява.“ "Танцуващите мечки. Истински истории за тоталитарна абстиненция" на Витолд Шабловски е новото заглавие в колекцията..

публикувано на 25.09.20 в 11:37