Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Внезапното падение е онова, което създава един гений…

Фразата е взета от интервю с Рей Чарлз. Интервюиращият Ед Бърнстейн още в първото си изречение използва думата гений и незабавната реакция на Рей Чарлз е да внимава с езика, който използва. Той самият смята, че е много далеч от това да бъде гений, но се съгласява с твърдението на Бърнстейн за падението и гения. И продължава:

„Хората минават през този свят, случват им се добри и лоши неща. Но всяко нещо в живота има своя антипод. По принцип всяко нещо има антипод. Няма нещо, което да е без своята противоположност. Всяко нещо в живота си има край. И всяко нещо ти подсказва за това, че има край. Има хора, които отиват на доктор и там стигат до това заключение. Винаги има нещо, което ти подсказва, че това е така, включително и майката природа. И тя ти припомня, че ти си песъчинка на брега и неминуемо ще дойде прилив или земетресение и ще бъдеш изметен оттам.“

Рей Чарлз и неговата песен Hit the road, Jack от 1987 ни помогна да създадем контекст, мащаб и втори план на нашата история за радиото и за онези негови незрящи слушатели, за които слушането е виждане не само метафорично и буквално, но и остава един безценен контакт със света.

Историята на преден план е за тях и тя стана възможна благодарение на участието на Георги Холянов, Петко Стайков, Мира Попова, Румяна Донкова и Койчо Коев.

„Радиото е всичко за мене, всичко, което е станало по България и света.“

Първото излъчване на 15 епизод на документалния сериал „Радиото“ в ефира на БНР, програма „Христо Ботев“ е 7 юни 2010 година.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.