Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Yuri's Night организира „Рацио“ по случай Деня на космонавтиката

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, който лети в Космоса. От „Рацио“ организират Yuri`s night – Sofia 2019. То e част от група събития по цял свят – Yuri's Night, затова и името е на английски. По този повод Ива Дойчинова разговаря в студиото на „Нашият ден“ с Любомир Бубуров от „Рацио“ и Тихомир Димитров, основател на „Космическа академия за деца“.

Първият въпрос на Ива Дойчинова беше какво е Yuri's Night?
Любомир Бубуров: Yuri's Night е серия от събития, които се организират по случай Денят на космонавтиката по целия свят и цели да чества деня, в който се е осъществил първият полет в Космоса. Самият формат е малко по-свободен. Целим да е и дискусия, и забавление, тоест това е наистина цяла вечер – ние започваме в седем и продължаваме до 11 часа.

Ива Дойчинова: А каква е представата ви за Юрий Гагарин?
Тихомир Димитров: Понеже ми е мечта да отида в Космоса и се надявам някой ден това да се случи, винаги се опитвам да си представя, как се е чувствал този човек преди този исторически първи полет. Нека слушателите да си представят, че се връщаме в 1961 година, повече от 50 години назад. Преди него никой не е летял в космоса освен кучета. И този човек има смелостта да седне в една консерва, просто казано, и да види какво ще стане. Той е бил космически турист. Пътувал е 108 минути – една обиколка на Земята, връща са жив и здрав, но загива години по-късно в самолетен инцидент. Бил е малко луда глава.

Ива Дойчинова: А какво интересно можем да разкажем за Юрий Гагарин като човек?
Любомир Бубуров: Едно от по-интересните неща за героите по принцип е да ги очовечаваме до някаква степен. Юрий Гагарин е космически герой, това е прекрасно. Въпросът е, че това по някакъв начин го поставя на пиедестал, а той е бил също толкова уязвим от неща, които са свързани с ежедневието, както и ние. Има една много яка история, свързана точно с кацането му обратно на Земята – той каца в едно поле, където е имало някаква женичка, която го вижда в някакъв необичаен костюм и той й обяснява, че идва от Космоса и тя го възприема като… извънземен.

Какво още разказаха Ива Дойчинова, Любомир Бубуров и Тихомир Димитров за Юрий Гагарин и Yuri's Night можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20