Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко след като Пабло намери Елка Стоянова

БНР Новини
2
Елка Димитрова

Тази седмица под съпровода на горещите китари на музикантите от Banda DelPadre Елка Стоянова представи стихосбирката си „Много преди Пабло да ме намери“ и сборника си с разкази „Петъчни истории“.

Авторката, която е юрист по образование, е известна със своята любов към словото и неподправеното си чувство за хумор. Това си личи и в сборника й с хумористична проза. Третата й стихосбирка пък е вдъхновена от световноизвестния чилийски поет Пабло Неруда, който присъства в стиховете индиректно. Много от присъстващите на представянето й очакваха именно това – Пабло да ги намери.  Сред тях бяха актьорът Иван Станчев, който прочете част от стиховете на Елка Стоянова, и редакторът на стихосбирката, вдъхновена от Пабло Неруда, поетът Марин Бодаков. 

Според Бодаков в стиховете на Елка Стоянова се усеща една ласкава стихия. В звуковия файл можете да чуете повече за тази нейна стихия, а също така и за това как Пабло намери Елка Стоянова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05