Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страстната седмица

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си събитията, които водят до великия ден на Христовото Възкресение – Празника на Празниците, Тържеството на Тържествата и тези дни на размисъл, скръб и озарение от неизказаната светлина, сринала вратите на ада, (може би повече в миналото, по-малко – сега…) събира в храмовете на изтока и на запада протестанти, католици, православни в дивното единение на любовта, каквато проповядваше Христос. Широк кръг от песнопения и евангелистки четива, пасиони, музикално-драматични диалози и сцени оживяват пред нас събитията от Страстната седмица и хиляди музикотворци са влагали сърцето си в тях.

В срещата ни звучат пиеси от Алесандро Страдела (Alessandro Stradella), Алесандро Скарлати (Alessandro Scarlatti), фрагменти от пасиони на Георг Филип Телеман (Georg Philip Telemann), Йохан Себастиан Бах (Johann Sebastian Bach), изпълнения от репертоара на американския соул-госпъл хор „Андре Крауч сингърс“ (Andre Crouch Singers). Очакваме Ви.

вторник, 23 април от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.