Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Немислимото в дълбоката си същност, изначално и парадоксално, е мислимо

Историята на музиката по радиото е история, събрала всякакви истории, и на тази същностна за радиото история задължително и трябва философски контекст.
…музиката е говор…
В епизод 16 Музиката, Каролина и малките секунди имаме време да разкажем три от тези всякакви истории и тези  три са много специални, защото хем разказват за различни десетилетия, хем са от различни гласове и отразяват микрокосмосите, които стоят зад тези гласове, хем са истории за музика и радио.
…музиката по радиото променя стереотипи…
Историята на Пламен Джуров от 60-те, история на Кольо Гилъна от 80-те и история на Асен Аврамов от 2003  
…музиката е контакт…
А зад името Каролина стои едно пиратско корабче, отдалечено на 5 км от брега, и една ера от развитието на радиото и на музиката. И докато Каролина се свързва с 1967-а, можем да отидем още по-назад във времето, в 1897-а, когато екип на немска грамофонна къща прави първия звукозапис в България. В епизод 16 участват още куп пеещи или размишляващи гласове като Фреди Меркюри, Панчо Владигеров, Шаги, Емил Табаков, Парашкев Хаджиев, проф. Владимир Аврамов.
…като че ли вече не можем да я овладеем…
Първо излъчване на епизода в ефира на БНР, програма „Христо Ботев“, е 14 юли 2010 година.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.