Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Холокьо или „живото село“

БНР Новини
Снимка: Кристина Фаркаш

Наричат унгарското етнографско селище Холокьо „живото село“. То е първото сeло в света, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Всички постройки в старата част на селото са в т.нар. архитектурен стил „палоц“, а в почти всяка къща има музеи, така че човек да има огромен избор какво да види – от Музея на куклите през Къщата на народното изкуство до Музея на пощите. Освен това в Холокьо са отворени и многобройни занаятчийски ателиета, където посетителят може да се пробва в грънчарство и тъкачество.
Снимка: Фани Зоват
Селото е заобиколено от пасища и от 141-хектаровия ландшафтен парк „Холокьо“, любимо място за спорт и приятни разходки. Над селото се издига и крепост, построена още през ХIII век. С Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт в България, говорим не само за това живописно място, където жителите имат навика да ходят с традиционните си носии, но и за това как се съхраняват традициите. Защото повечето пътувания винаги започват така – с една снимка или с един разказ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.