Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ – том първи

БНР Новини
Представянето на книгата „Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ – том първи
Снимка: Archiwum IP w Sofii

Вълнуваща и показателна за отношенията между поляци и българи е историята на построяването на полското посолство в София. Двама автори, които не за първи път работят заедно – Петко Мангачев и Виктор Анчев - събраха в книга поредицата събития, довели до изграждането на зданието, което и днес е украса за столицата ни.
Голяма част от фактите, издирени със съдействието на полското Министерството на външните работи и на българската Държавна агенция „Архиви“, едва ли са познати на широката общественост . Още по-малко известна е дейността на тримата посланици, съвременници на изграждането на посолството, самите те забележителни личности – Тадеуш Грабовски, Владислав Барановски и Адам Тарновски. Историята излиза извън редовите данни за построяването на една сграда – във всеки етап е вградена част от българо-полските отношения, трогателни примери за взаимопомощ и доверие, както и любопитни факти от развитието на архитектурата, дали отражение върху облика на сградата.
Петко Мангачев е дългогодишен журналист, удостоен с Медал на честта „Литовска дипломатическа звезда“ за значим научен принос в разработването на българо-литовските отношения.
Проф. Виктор Анчев е преподавател, доктор на техническите науки с научни интереси в областта на материалознанието и множество научни трудове, но и с интереси към историята, археологията, етнологията.
Двамата са издали в съавторство книгите „Подвигът на група Б“ (българското участие), „Проф. Александър Цанков“ – сборник документи, „Хулио Паленсия – живот и дело в България“, „Анджело Ронкали – живот и дело в България“, Васко Абаджиев – живот отвъд петолинието“. Надяват се сегашният им труд „Посолството на Полша в София в периода 1919 – 1941 г.“ да намери продължение във втори том, в който да опишат културното богатство, съхранявано и съхранено до днес в сградата на посолството. Представянето на първия том се състоя в Полския институт и беше открито от директора Ярослав Годун.
Чуйте в звуковия файл какво разказаха авторите за работата си по книгата и интересни моменти от съдържанието.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище . Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“. Мисията на фестивала е да..

публикувано на 14.05.21 в 10:58

30 години награди „Аскеер”

На 23 -ти  май – в навечерието на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия” фондация „А'Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се..

публикувано на 14.05.21 в 10:42