Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима философи за философията

„Каква ни е Хекуба? За историята на философията“ е книга с автори Цочо Бояджиев, Олег Георгиев, Калин Янакиев и Георги Каприев, която ще бъде представена днес в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Четиримата автори не разказват историята на философията, а се занимават по-скоро с методологията й.

Идеята за сборника е на проф. Каприев и е породена от усъмняването на по-младите колеги, че не е необходимо да се изучават древните, а повече внимание да се обърне на съвременната философия.

Повече за книгата може да научите от проф. Цочо Бояджиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51