Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биографията на Едуард Сноудън – вече и на български език

Биографичната книга на Едуард Сноудън Permanent record бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които: САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Унгария, Израел, Полша, Нидерландия, Румъния, Тайван. Преди излизането на книгата на 17 септември Едуард Сноудън пише в..

публикувано на 22.02.20 в 09:55

Карл Лагерфелд – да бъдеш или да изглеждаш

Измина една година без кайзера на модните подиуми, кръстника на модата – Карл Лагерфелд. Целият свят познава стила му, но малцина познават личността му. Модната икона винаги се е криела зад маски. Самият Лагерфелд признава: „Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва.“. Не са малко обаче филмите и книгите, посветени на Лагерфелд, които се..

публикувано на 21.02.20 в 18:55
Христо Карастоянов

Христо Карастоянов на 70

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години.  Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари) "Притеснен съм, защото отдавна не пиша разкази. А не пиша разкази, откакто разбрах, че не умея да пиша разкази, щом препрочетох..

публикувано на 21.02.20 в 16:28

Теодосий Спасов и Християн Цвятков се завърнаха от Антарктида

Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. През май 1996 г. Теодосий Спасов участва в 50-дневна експедиция в Хималаите и записа „най-височинния“ концерт в света на платото Калапатар на 5350 м надморска височина, точно срещу Еверест. Този концерт влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ и беше издаден като албум в България...

публикувано на 21.02.20 в 15:30

„Вътрешният глас“ с премиера в Младежкия театър

Един човек се опитва да живее с непоносимото бръмчене, буботене, бучене на заобикалящата го бездушна Тълпа. Мистериозен глас се появява в живота му и го потапя дълбоко в търсене на спасение. Изгубен напълно, човекът продължава да потъва, докато не достига дъното, откъдето изплува, за да продължи да търси отговор… Премиерният спектакъл „Вътрешният..

публикувано на 21.02.20 в 13:25