Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05
Хари Драганов

Оперният певец Хари Драганов: Избрах да се върна в България

За първи път от повече от 30 години оперният певец, прославил България из цяла Европа – Хари Драганов, посреща рождения си ден в родината. Защото избира да се върне в България. Оперният бас-баритон Хари Драганов – 24 години солист на Женевската опера, с три специалности – концертиращ певец, оперен артист и режисьор постановчик, е гост на "Артефир":..

публикувано на 04.10.22 в 15:56
Лъчезар Ошавков

Лъчезар Ошавков – картини с история

Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар Ошавков, който не прекъсва връзките си с България, въпреки че от 1968 година живее и работи в Париж.  Галерия "Средец" към Министерството на културата представя в известна степен ретроспективна изложба на художника, защото са включени и по-ранни негови творби, произведения,..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Най-новото представление на Куклен театър Шумен – "Фонтанът на желанията"

Кукленото представлението "Фонтанът на желанията", продукция на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен задава няколко важни въпроса, сред които – Нужно ли е да имаме златна паричка, за да сбъднем мечтите си, или е достатъчно силно да вярваме?  Това е историята на Тим. Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем хвърля..

публикувано на 04.10.22 в 08:55

Седмицата на скандинавското кино в Дома на киното

Седмицата на скандинавското кино се завръща след двегодишна пауза. От 3 до 7 октомври в Дома на киното фестивалът, наследник на "Северно сияние“, ще предложи вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата представя 11 филма в 5 поредни вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са..

публикувано на 03.10.22 в 17:07