Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Атанас Хранов отново „акостира“ в „Ракурси“

„Само сън е онзи дерижабъл“, Атанас Хранов

Атанас Хранов, това е един художник, един артист отдаден на морета и океани, на пристанища и кораби, на легендите и библейските разкази за пътешествия и морски приключения. Може би това са неговите неистови лелеяни да бъде свободен, да прекъсва периодично въжетата и ограниченията, които му носят земята и бреговете. Затова винаги цялата синя вечност е неговата привлекателна обител, там някъде лети духа на Хранов, който сътворява своите вълшебни светове.

Сред вълните и вятъра, понякога непоносимо страшни и разрушителни, той намира себе си, „забравя името си и чува душата си“. В галерия „Ракурси“, където Атанас Хранов редовно показва новите си творби – след поредно пътуване до Азорските острови или магическото място Исла Негра, сега ни отвежда към знаменателен морски бар, място, където се събират моряци, капитани, странни жени и мирише на… бутилка ром. Заглавието на експозицията е „SAILOR’S BAY - Гран канария“. Той показва лицата на онези мъже и жени, които смело прекосяват океана, но и себе си, обладани от тайнството на многоглави чудовища и страховити вълни.

Няколко знакови големи картини ни показват тези магически лица, всъщност тук е уловка, една от картините си нарича Матрос Хранов. Други платна са именувани „Отпуснете всички въжета“ като метафора, че човешкото същество трябва повече да търси истинската свобода, да премахва граници и забрани, да се рее понякога като свободна птица над морската шир. Значителна част от експозицията са обекти: живопис в странни форми, и вградени в тях ножове, лъжици, тотеми, любими предмети като спомени от детството, неща, които стоят като разперени крила и ни дават усещането, че морската вахта е жестока, но и велика.

Сред интересните закачки са творбите със заглавие: „Нож Добра Надежда“, вместо „Нос Добра Надежда“, и още предизвикателства с работите като „Следобедна лула за дълги истории и носталгия, Еднокракият холандец и жена му, Лъжичка за ягодови мигове и други. Така живее и създава своя невероятен свят художникът Атанас Хранов – запален мореплавател и винаги достигащ брега на своите блянове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06