Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Групова изложба „Интеграция на идентичности“

БНР Новини

Очевидно е, че темата „Интеграция на идентичности“ е особено актуална. Това се потвърждава от груповата, българо-македонска изложба с това заглавие, която ни среща с интересни и качествени съвременни автори от България и Северна Македония. Експозицията се представя в прочутата Балабанова къща в Пловдив, като продължение в някаква степен на един друг проект от предишни години, който се наричаше „Свързване“.

Както казва проф. Свилен Стефанов, куратор от българска страна, в каталога, който представя авторите „Интересен е самият факт на изложбата, когато едни до други застават произведения на съвременни автори, интерпретиращи изкуството от радикално социалните, до напълно херметичните му измерения“. Ще си послужим и с още една оценка, на Горанчо Георгиевски, от македонска страна, който казва: „… повечето от тези автори са значими за промените на мисълта и концепта в съвременното македонско изкуство, за своя главна основа има комуникацията, приятелството, взаимното разбиране и преди всичко любовта към изкуството.

Творците, които не познават граници, винаги намират начини и осъществяват контакти с близките им творчески натури“. Ще цитираме някои  автори и творби като Иво Пецов: „Забравена интеграция“, Павел Целковски – „Човекът и морето“,  Беди Ибрахим – „Гнездо“, Шкипе Мехмети – „Тишина“. А от българска страна художници като Генади Гатев с творбата „Въображаеми генетични карти“, Иван Кюрнов с „Азбучни видове“ и други.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд карамела на залеза" – психологически роман

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" на авторката Цветелина Жулева разказва сюжета с много експлозивна емоция, но и зряла осъзнатост, мъдрост, платена с наивност и обич, заплатена с болка, калейдоскоп от човешки сривове и възкръсвания в колелото на историята. Има и памет, спомен, разбиране за силата на човешкото начало, онази непримиримост..

публикувано на 26.09.22 в 16:40

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник . Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на..

публикувано на 26.09.22 в 14:58

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24