Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История и геополитика: Ватиканът

Александър Николов
Снимка: Росица Михова

Завършилото наскоро посещение на папа Франциск I в България предизвика много въпроси и дискусии. Отговорите на много от тях могат да се намерят назад в историята на Западната църква. С проф. Александър Николов, ръководител катедра „Антична и средновековна история“ при Софийския университет, говорим за факторите определили претенциите на римския епископ за църковно първенство.

Първоначалната организация на древната църква е епископална. Епископските катедри, създадени в различните градове, са равнопоставени, а общите решения за църквата се вземат на църковни събори. Все пак на епископите от най-значимите градове – Хефес, Антиохия, Йерусалим, Александрия, Цариград и Рим – се отдава едно почетно място. Стремежите на римския епископ към световно първенство се засилват особено след VIIIв., когато в замяна на короната на франките, дадена му от папата, Пипин Къси му предоставя обширни земи, отнети от лангобардския крал.

Така де факто възниква папската държава, а успоредно с нея и претенциите на папата за власт. Тъй като „пипиновият дар“ не е достатъчен да легитимира папската власт, прибягва се и до помощта на т.н. „Лъжеисидорови декреталии“, в които се разпространява легендата за т.н. „Константинов дар“, според която папа Силвестър I уж получил върховната власт в църквата и властта над Западната римска империя като дар от Константин Велики. Изфабрикуваната легенда е опровергана от хуманистите през XVI и XVII  век. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Митев, Михайлина Павлова и Дилян Георгиев (от ляво надясно)

В името на това обществото да прогледне

Забравиха ли журналистите как се задават въпроси? Кои са „удобните“ и кои са „неудобните“ въпроси? Как се става журналист и чия е отговорността за това? Дискусия в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ с Михаил Митев и Дилян Георгиев, създатели на най-младия медиен продукт в България- „Слово 111“, и с журналистките Вилдан Байрямова и Таня Димова...

публикувано на 25.09.20 в 15:34

Всички изкривявания на изборния процес стават преди влизането в изборната секция

Промените в Изборния кодекс по време на протести и в краткото време преди предстоящите избори коментират гостите на предаването "Законът и Темида" Християн Митев, зам.-председател на правната комисия в НС от "Обединени патриоти", и Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. "Тези промени целят да обезпечат следващото..

публикувано на 25.09.20 в 13:11

Българските ученици могат да изпратят картички с послания в Космоса

България е част от международната програма "Космическа поща", благодарение на която между 15 септември и 23 октомври българските ученици ще могат да изпратят картички със свои послания в Космоса. Те ще бъдат изстреляни с ракетата New Shepard, разработена от компанията на Джеф Безос Blue Origin.  Ученици от цялата страна имат шанса да си..

публикувано на 25.09.20 в 11:22
проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз

Проф. Асена Сербезова: В ЕС българите най-много доплащат за лекарства

Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места, недостигът на денонощни аптеки, са от години. А от вчера държавата даде летящ старт и на бизнеса с лекарства през вендинг машини. До този момент тези вендинг машини се намираха само на територията на аптеките и там се продаваха само лекарства без рецепта, т.нар. "отиси". В Международния ден на..

обновено на 25.09.20 в 10:04
Огнян Методиев

Поглед към живота от покрива

Разказваме тази история, защото можем да открием много ценни малки истории в нея, истории, разказани от покрива. Ще разберем как покривът се е превърнал в живот, сила и дори лечение за Огнян Методиев – майсторът на покриви. Огнян е от ромски произход, успял е да се изучи до седми клас, направил е опит да продължи с образованието си, но събитията в живота..

публикувано на 24.09.20 в 16:13