Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История и геополитика: Ватиканът

Александър Николов
Снимка: Росица Михова

Завършилото наскоро посещение на папа Франциск I в България предизвика много въпроси и дискусии. Отговорите на много от тях могат да се намерят назад в историята на Западната църква. С проф. Александър Николов, ръководител катедра „Антична и средновековна история“ при Софийския университет, говорим за факторите определили претенциите на римския епископ за църковно първенство.

Първоначалната организация на древната църква е епископална. Епископските катедри, създадени в различните градове, са равнопоставени, а общите решения за църквата се вземат на църковни събори. Все пак на епископите от най-значимите градове – Хефес, Антиохия, Йерусалим, Александрия, Цариград и Рим – се отдава едно почетно място. Стремежите на римския епископ към световно първенство се засилват особено след VIIIв., когато в замяна на короната на франките, дадена му от папата, Пипин Къси му предоставя обширни земи, отнети от лангобардския крал.

Така де факто възниква папската държава, а успоредно с нея и претенциите на папата за власт. Тъй като „пипиновият дар“ не е достатъчен да легитимира папската власт, прибягва се и до помощта на т.н. „Лъжеисидорови декреталии“, в които се разпространява легендата за т.н. „Константинов дар“, според която папа Силвестър I уж получил върховната власт в църквата и властта над Западната римска империя като дар от Константин Велики. Изфабрикуваната легенда е опровергана от хуманистите през XVI и XVII  век. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18

Филмова онлайн поредица "Коя е България"

" Коя е България " е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Според Световния доклад за щастието България е една от най-нещастните страни, заемаща 100-но и 97-о място в проучването през 2018 г. и 2019 г. Първите места заемат страни, водещи по фактори като здравеопазване, приходи и сигурност, но също..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

Спомен за Невена Коканова

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък.  "В своя живот..

публикувано на 03.06.20 в 09:34

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32