Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В темпо „Алегро“

Снимка: pixabay.com

Пресечните точки между барок и рок днес обобщаваме с понятието „Алегро“.
По бароковата терминология това е живо темпо, весело, бодро и радостно – все значения, запазени и до наши дни, няколко столетия по-късно. Нищо чудно, че светската музика налага забързаното, активно темпо: акустичните условия на една дворцова бална зала (или салон за музика, кафене, открито пространство) позволявали на композиторите възможността да ускорят темпото заради по-оскъдния резонанс (сравнен с акустичните особености на църковния храм). Но нека не пренебрегваме и характера, настроението – още от тогава, неделимо свързани с движението на музиката. С лекота можем да откроим и още паралели в практиката на барока и рока, по отношение на популярните бързи танци и изявата на виртуозност, зашеметителната техническа подвижност на пръстите или гласа – съществена подробност, която носи вкус на благородна състезателност, добре изразена в бързите темпа. И можем да припомним, че надпреварата по музикална скорост далеч не е приоритет на нашето съвремие…
На вниманието Ви предлагаме музика от Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Джордж Дюк, Майкъл Камило, Стийв Морс и изпълнения на Чечилия Бартоли, Роберт Левин, Михаел Берингер, ансамбъл „Ил джардино армонико“ с диригент Джовани Антонини, „Бах колегиум Щутгарт“ с диригент Хелмут Рилинг, формациите „Чейс“, „Щурците“, „Тото“, „Дрегс“. Добре дошли сте.

вторник, 28 май, от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20