Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В темпо „Алегро“

Снимка: pixabay.com

Пресечните точки между барок и рок днес обобщаваме с понятието „Алегро“.
По бароковата терминология това е живо темпо, весело, бодро и радостно – все значения, запазени и до наши дни, няколко столетия по-късно. Нищо чудно, че светската музика налага забързаното, активно темпо: акустичните условия на една дворцова бална зала (или салон за музика, кафене, открито пространство) позволявали на композиторите възможността да ускорят темпото заради по-оскъдния резонанс (сравнен с акустичните особености на църковния храм). Но нека не пренебрегваме и характера, настроението – още от тогава, неделимо свързани с движението на музиката. С лекота можем да откроим и още паралели в практиката на барока и рока, по отношение на популярните бързи танци и изявата на виртуозност, зашеметителната техническа подвижност на пръстите или гласа – съществена подробност, която носи вкус на благородна състезателност, добре изразена в бързите темпа. И можем да припомним, че надпреварата по музикална скорост далеч не е приоритет на нашето съвремие…
На вниманието Ви предлагаме музика от Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Джордж Дюк, Майкъл Камило, Стийв Морс и изпълнения на Чечилия Бартоли, Роберт Левин, Михаел Берингер, ансамбъл „Ил джардино армонико“ с диригент Джовани Антонини, „Бах колегиум Щутгарт“ с диригент Хелмут Рилинг, формациите „Чейс“, „Щурците“, „Тото“, „Дрегс“. Добре дошли сте.

вторник, 28 май, от 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15