Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

11-ото изложение WEBIT.FESTIVAL Europe беше последното в София

БНР Новини
Снимка: Луиза Лазарова

На 14-ти и 15-ти май в София се проведе Технологичното изложение Webit.Festival Europe 2019. Бъдещето на киберсигурността, образованието, градовете, медиите, маркетинга и рекламата, медицината, отбраната, парите и финансовите технологии, климатичните промени и човечеството във века на изкуствения интелект - всичко това беше обект на дискусиите и презентациите на форума.

Сред лекторите на събитието бяха откриватели, изследователи, предприемачи, инвеститори, роботи, летящи хора, киборги, и много знаменитости.

Фондация Webit ежегодно подпомага и стартъпи, тази година общо 1500стартиращи компании от България, Европа и света присъстваха със свой щанд на събитието и представиха проектите си пред топ инвеститори.

Един милион долара общ награден фонд получиха шестимата финалисти в най-голямото стартъп състезание на планетата ”Founders Games”- част от програмата на Webit.Festival Europe 2019.Размерът на тазгодишния награден фонд е безпрецедентен. В надпреварата се включиха 200 стартъпа, избрани от 4000 кандидатури от цял свят. Всички шестима финалисти получиха чек в размер на по 120 000 долара, а победителите получиха както тази сума, така и чек за още близо 280,000долара.

След като 11 години изложението беше у нас, догодина домакин на Webit  ще бъде испанският град Валенсия. Целта е събитието да бъде в още по-големи мащаби и да достигне повече хора.Сигурността в интернет е изключително важна за всеки потребител на мрежата. Какво трябва да правим, за да сме сигурни, че нашите лични данни, работни файлове и снимки са максимално защитени от злонамерена намеса или кражба – Петър Рахнев споделя своя личен опит с най-функционалните защити, които съществуват в момента. От него научаваме и защо хората изпитват недоверие към най-новите технологии и защо водещата компания в областта на облачните услуги ще подпомага нови български стартъп компании. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.