Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на историите

БНР Новини

Румен Баросов, главен редактор на списание „Ах, Мария“, гостува в студиото на „Нашият ден“, за да разкаже за предстоящата утре, 22 май, първа „Нощ на историите“. На нея писатели и поети, представители на различни поколения, ще разказват своите истории. В следващи издания на инициативата своите истории ще разказват също кинодейци, художници, а вероятно и програмисти.

Идеята, зад която освен Баросов стои и писателят Момчил Цонев, се заражда от едно издание на „Ах, Мария“ от 2009 г., където писатели и поети разказват своите спомени от 90-те години на ХХ в. За това бурно десетилетие си спомни и водещата Ива Дойчинова, участвала в студентските протести, от които, ако не друго „много бебета са се появили – цяло поколение“.

Разказването на истории – посочи от своя страна Румен Баросов – възпитава новите поколения, припомня им какво се е случило, учи ги да осмислят направените грешки…

Ангел Иванов, Йордан Евтимов, Виргиния Захариева, Марин Бодаков и други ще бъдат сред участниците в събитието, което ще се състои в клуб „Книгата“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

"Джаз Ерул Фест" с четвърто издание

Четвърто издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои на 31 август в едноименното село в община Трън, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Проявата, инициирана от местни жители и Трънското туристическо дружество, цели популяризиране на красотата на трънската природа и съживяването на пограничния край. Началото на проявата ще бъде дадено..

публикувано на 15.08.24 в 13:13

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992).  Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров. След дипломирането си започва..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42