Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Изход“ – втора стихосбирка на Марианна Георгиева

Поезията на Марианна Георгиева се отличава от писането на най-младото поколение български поети, сред които почти липсват подобни гласове. Стихотворенията й притежават особен ритъм – докато четеш, сякаш чуваш глас, който ги произнася. Още с първата си стихосбирка „Екзотични начини за разрязване на птица“ тя категорично показа радикалност, която не е самоцел. Във време, когато писането на поезия се превърна в модно забавление, търсещо лесен достъп до читателя, Марианна Георгиева го принуждава да мисли, да освободи въображението си, тревожи го, провокира го, разтърсва го. Нейната поезия сякаш изскача от картините на Йеронимус Бош, в чиято „Градина на земните удоволствия“ се е самозародила. Стихотворенията й са изпълнени със сюрреалистични образи и картини, но тя успява постоянно да се завръща към реалното, да преплита суровата фантазия с бруталната реалност. По този начин въздействието се засилва, засилва се и многогласието, многопластовостта, драматичността, в стихотворенията й. Отстраненият им тон е само привидно спокоен, отвътре се чува сподавеният вик на съвременния човек, който е загубил надежда, опора, който се лута, освирепява, отчайва се.

Светът и в новата книга на Марианна Георгиева „Изход“ е болезнен, нехуманен, фалшив, какъвто е светът, в който живеем. На поезията ѝ не са чужди социалните теми, природата и екологията, има стихотворения с различни препратки към историята, политиката. Ани Илков я нарича „метафизически реалист“. Снощи се състоя премиерата на новата ѝ стихосбирка „Изход“. Чуйте авторката, Ани Илков и Давид Йерохам в репортажа от събитието.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Тя е носител на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен част от програмата за 165 години от театралната дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45

Пролетен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище

На 15 май от 10 до 17 часа ще се проведе на открито първото издание на Пролетния благотворителен артфестивал в градина „Вдъхновение“ в Божурище . Събитието ще се състои в Центъра за защитена заетост, в който работят младежи със специални потребности. Организатори са сдружение „За децата – 2017“ и фондация „Be pART“. Мисията на фестивала е да..

публикувано на 14.05.21 в 10:58

30 години награди „Аскеер”

На 23 -ти  май – в навечерието на най-светлия ни празник, празника на българската писменост, духовност и култура, в Театър „Българска армия” фондация „А'Аскеер” ще връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се..

публикувано на 14.05.21 в 10:42

Пловдив става новата столица на карнавала с уличния фестивал 6Fest

Пловдив да се превърне в новата столица на карнавала – такава е амбицията на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън. От създаването си през 2017 г. 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните..

публикувано на 14.05.21 в 10:25