Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завръщането на Налбантов

БНР Новини
Иван Налбантов
Снимка: БГНЕС

В епизод 348 на „Трамвай по желание“ гост е големият български актьор Иван Налбантов.

Това е човекът, който е бил под земята, като ученик в минния техникум, във въздуха – като войник във ВВС и в морето – като лицензиран капитан на плавателен съд.

Всъщност Налбантов се чувства най-добре на сцената – с неизброимите си роли във Военния театър, на който е верен вече 52 години.

Налбантов се чувства отлично и на кинотерена, където снима от „Танго“ и „Осмият“ до „Денят на бащата“.

Ненадминат е в рецитацията, а по-интересното е, че той рецитира не само чужди стихове, а и свои, когато е в „Антракт“, по името на своя стихосбирка.

Като добавим към това авторски разкази, есета и документалистика, се доближаваме до портрета на Иван Налбантов.

А ако го чуете в „Трамвай по желание“, ще разберете защо, макар и късно, Иван Налбантов беше удостоен на 24 май 2019 г. с „АСКЕЕР“ за цялостен принос към театралното изкуство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц, Ружа Маринска

Ружа Маринска с ценен труд, като истински документ на времето

На книжния пазар излезе едно изключително издание, в което са събрани теоретични статии, материали върху световното изкуство, рецензии за българското художествено творчество, и най-вече за изкуството и проявите на десетки наши художници, в продължение на 50 години. Това е двутомник, със заглавие: „За изкуството“. Изданието включва няколко тематични посоки..

публикувано на 02.12.20 в 11:58

Кинофестивалът „Златен ритон“ – за първи път онлайн

25-ото издание на фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември тази година . Екипът на фестивала успя да преформатира организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното...

публикувано на 02.12.20 в 11:22

Магичен друг свят

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си..

публикувано на 02.12.20 в 11:05

Роман, вдъхновен от самия Бертолучи

В книгата си “Мечтатели” Гилбърт Адеър разказва, че подтикът да смени заглавието на своя роман дошъл от именития режисьор. Така заглавието “Блажени невинните” се превръща в “Мечтатели”. Романът, написан през 1998 година, става популярен пет години по-късно. Бертолучи вижда в тази история искрата, от която се раждат добрите филми. "Не за..

публикувано на 01.12.20 в 18:25

Мира Добрева събра истории за смисъла на живота в книга

38 документални разказа е избрала от своите 100 срещи със столетници популярната телевизионната журналистка Мира Добрева и ги е включила в новата си книга „Столетниците – благословия или орисия“. Елегантното томче със житейски истории засяга важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта,..

публикувано на 01.12.20 в 16:15