Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да водиш гепард на каишка в Замбия

В „Покана за пътуване“: Ритуалът на японския бизнес етикет с Николай Младжов. Как да се гмурнем в летните приключения, без да съсипем кожата си – д-р Ана Пейкова. Корабът „Радецки“ и Гюргево

БНР Новини
16
Мая Кикерезова постига детската си мечта – да води гепард на каишка.
Снимка: архив Мая Кикерезова

Легендарни африкански сафарита, водопадите Виктория, дивата река Замбези, богата природа и сурова пустиня, всичко това е събрано в една приятелска страна – Замбия. Според местните – най-безопасната държава на черния континент, благословена с изобилие от водни животни и предлагаща допир до автентичната Африка. Освен зрелищния водопад Виктория, в Замбия има още 17 великолепни водни каскади и безкрайни равнини. Нашата гостенка Мая Кикерезова е данъчен инспектор и баба на три внучета, но също като мен е готова да тръгне закъдето и да е по всяко време.

Така се озовава на гости в Замбия. Там тя е изпълнила детската мечта на мнозина – да води кротък гепард на каишка. В сайта на БНР можете да се уверите чрез кратко видео.
Единствено в „Покана за пътуване“ можете да прелетите не само разстоянието от Замбия до съседна Румъния, ами  и от 21-и до 19 век само за няколко секунди в родолюбивата рубрика „50 места от българската история отвъд България“.

Упойващият аромат на отпуск се стеле във въздуха. Но ласкавите слънчеви лъчи могат да се окажат „вълча порода“ за нашата кожа. Официалният дерматолог на „Покана за пътуване“ и запален пътешественик д-р Ана Пейкова дава съвети какво да сложим в куфара, освен джапанките, така че да не ни е срам да се погледнем в огледалото след това.

Д-р Ана Пейкова има доста съвети скрити в ръкава на бялата си престилка. Тя също ще ги спазва, защото след броени дни отлита на 20-дневна обиколка на Бразилия. Д-р Пейкова развенчава и теорията на производителите, че каквато е цифрата на слънцезащитния фактор, изписан върху флакона, на толкова минути трябва да нанасяме крема. В края на разговора тя ни пожела слънчева отпуска. Щом я докопаме, мигом ще го изпълним.

Какво е първото, което ви хрумва, когато някой спомене Япония – кимоно, суши, сакура, самурай, сепуко, гейша… После идва ред на анекдотите за японския начин на мислене. Какви са ритуалите, когато правиш бизнес със Страната на изгряващото слънце ще чуете от Николай Младжов, представител на голям концерн и колекционер на произведения на изкуството. От него ще научите защо един тост е по-важен за бизнеса от всички преговори.
Николай Младжов разказа що за чудо е да попаднеш в японски завод. Но има и още лични преживелици – по какви причини, когато си в Токио по работа не е прието да удължиш престоя си за удоволствие.
След като научихте азбуката на японския бизнес протокол от Николай Младжов, ще сте подготвени за всякакви ситуации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05