Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скъпи приятели, още един радио-драматичен ден…

БНР Новини

Фразата е казана на английски, с норвежки акцент, през един октомврийски ден на 1997-а в едно просторно студио на едно радио, чийто под е сглобен от изненадващо малки и тънки летвички паркет, пред една група хора, вторачили се в книжки с преводи и наострили уши. След като в Епизод 1 на Берлин: Има ли някой да пътува за Женева, авторките на сериала успяха да стигнат до заветното място за някакви си 37 часа пътуване с автобус, в Епизод 2: Гара Виктория сме на точното място и в точния момент.

Разбира се, гара Виктория не е в Берлин и оттук нататък приятелите на аудио играта, мистификацията и фалшивото докюментари, известно под името мокюментари, ще могат да проследят едно напрегнато предаване на живо от студио на БНР, с включвания от събитие, случващо се също в студио, отдалечено от това на БНР на 37 часа с автобус. Водеща на живото предаване от БНР ще бъде сполетяна от небивали беди на пода в центъра на студиото, което определено не може да се похвали с толкова дребен и изкусно направен паркет като този в студиото на RBB в Берлин, което през онази 1997-а все още се е казвалоSender Freies Berlin.

  Sender Freies Berlin, 1955


Sender Freies Berlin 2002, снимка: Даниела Манолова

Всичко това тук е моят живот, казва Майя Динева в Епизод 2.

22 години след правенето и монтирането на тези супер аналогови записи и 30 години след падането на берлинската стена, благодарение на усилията и чувството за хумор на екипа в студиото: Юри Статков, Пламен Петров, Теменужка Маринова и Константин Драмалиев, ще чуете една фантазна аудиопродуция,  която ще ви върне вярата в радиодрамата, ако случайно се е пропукала. Документално студио ‘подкрепя’ фикцията.

И тези, които ще обвинят авторките, че са твърде нахални и имат твърде дръзки измислици, априорно ще успокоим с една не-фалшива-новина. Аудио фалшификатът от 1997 със заглавие Гара Виктория, за който работиха десетки поддръжници от Sender Freies Berlin, Доминиканската република, Русия, Унгария, Швеция, Грузия и т.н., стана факт през 1999г. Имате шанс да се срещнете с изпреварващо фичър мейкърство.

Слушайте "Документално студио" на 1 юни, събота, от 19,30 часа по програма "Христо Ботев".

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.