Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Георги Трифонов в галерия „Арт алея“

БНР Новини
Изложбата „Вечен живот“ на Георги Трифонов в галерия „Арт Алея“

Определят Георги Трифонов като един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Освен изключително разнообразното като обем и посоки творчество той е автор и на седем стихосбирки, затова за него казват: Георги Трифонов е не само поет на пластическите метафори, но и мечтател лирик, който съчетава по неподражаемо талантлив начин вътрешната енергия на словото със скрития огън на пластическата визия…“

Потвърждение на това са и тези респектиращи цифри – автор е над 1600 картини живопис, над 5000 скици, рисунки, акварели и графики, над 250 керамични творби, пластики и над 50 проекта за стенопис, от които 15 са реализирани. Галерия „Арт Алея“ представя една по малко позната страна от неговото изкуство с изложбата „Вечен живот“, организирана от семейството на художника. Включени са предимно рисунки и илюстрации към поетични книги, приключенски и фантастични романи, свободни рисунки и графики, които демонстрират неговия овладян до съвършенство класически рисунък, съчетан с фантазия, точна ръка, богатство на образи с лека ирония и чувство за хумор.

В галерията е изложен и един изключително впечатляващ – като икона – негов Автопортрет, както и един скулптурен портрет на художника, създаден от Вежди Рашидов. Георги Трифонов е носител и на множество престижни награди, сред които Голямата награда на СБХ „Илия Бешков“ за рисунка, награда на Асоциацията на френски художници, 1996 г. и последното отличие – орден „Св. Св .Кирил и Методий“…

Защо „Вечен живот“ – това решение на неговата съпруга, театроведката Миглена Манова, идва от изключително успешното представяне на изкуството на Георги Трифонов в престижни галерии и места из цяла Европа – Холандия, Германия, Франция и Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Summer Fest Underground – от 19-и август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40

Световното шоу "Огънят на Анадола" на турне в България през август

От 2 до 9 август в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и "Арена Спартак“ в Кърджали (8 и 9 август) публиката ще аплодира артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган. България е включена в световното юбилейно турне..

публикувано на 31.07.24 в 08:25

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43